Népszerű úti cél Itália a magyar hallgatóknak

 

A római, illetve a reneszánsz idők épített emlékei Európa-szerte az olasz kultúrát dicsérik, de keveset tudunk arról, hogy milyen nyomai vannak Olaszországban a magyar kultúrának. Művészettörténész hallgatók igyekeznek minden szemeszterben az Erasmus-program segítségével az olasz egyetemekre bekerülni, és számtalan magyar diák tanul Milánóban, Rómában más tanszékeken is, és bizony rengeteg olasz diák tanul itt nálunk Budapesten vagy akár Nápolyban magyar nyelvet.

Erasmus-ösztöndíj magyar és olasz egyetemistáknak is

Szabó Melinda régészhallgató, aki Pannónia társadalomtörténetével foglalkozik a Napközben adásában elmondta, hogy gimnazista korában latin tanára szervezett egy olaszországi kirándulást, amelyből egy „életre szóló szerelem alakult ki az olasz kultúrával és a római korral”.  Szabó Melinda az Erasmus-ösztöndíj segítségével jutott ki Olaszországba, ahol szeptembertől februárig tanult régészetet.

Tapasztalatairól elmondta, hogy mind a diákok, mind a tanárok is nyitottan fogadták, és mindenben segítették. Anyanyelvi környezetben a nyelvet egész más szemszögből ismerheti meg az ember – mondta. Olyan régészeti lelőhelyekre is eljutott, ahová mint magánember nem jutott volna.

Arra a kérdésre, hogy mit szeretett az olaszokban, úgy válaszolt, hogy a barátságos hozzáállásukat, a lazaságukat és a nyitottságukat, valamint azt, hogy bárkivel bármikor, bármiről lehet beszélgetni, és ezt senki sem veszi tolakodásnak, modortalanságnak.

Olaszországból is érkeztek diáktársai Magyarországra régészetet tanulni, elsősorban a népvándorlás témáját, amely számukra kevésbé ismert. Szabó Melinda elmondta, hogy erasmusos társa is hasonlóan vélekedett a magyarokról, mint ő az olaszokról, a nyitottságot és a barátságos hozzáállást emelték ki. Fontosnak tartotta, hogy az erasmusos ismertségből szakmai kapcsolatok alakuljanak ki.

Népszerű úti cél Itália a magyar hallgatóknak

Idén ötven hallgató érkezett 30 partnerintézményből az ELTE-re, a legtöbben az Állami és Jogtudományi karra, valamint a bölcsészkarra jelentkeznek – mondta a műsorban Csuka Boglárka volt erasmusos diák. Olaszországba hasonló szakokra utaznak ki magyar diákok, idén hatvanketten, ez a maximális keretlétszám. A legnépszerűbb városok között Milánó, Firenze és Bologna szerepel.

A volt erasmusos diák, aki Rómában töltött egy szemesztert, itthon az olasz diákoknak segít Budapesten a beilleszkedésben. Teljesen más, amikor egy kultúrában benne élhet egy ember, mintha csak olvasna róla – fogalmazott külföldi élményéről. „Nagyon sokat tanultam a kultúráról, emberekről, és baráti kapcsolataim alakultak. Ezek a kapcsolatok azóta is megmaradtak. Olyanokról is tudok, akik visszajöttek doktori dolgozatra vagy dolgozni Magyarországra” – mondta.

Harangi Szabolcs, az MTA–ELTE Vulkanológiai Kutatócsoportjának vezetője a műsorban elmondta,  hogy már három évtizede folytatnak közös kutatásokat, és a legjobb munkakapcsolat is az olasz kollégákkal alakult ki.

A műsorban szó esett a Lazio klub ismert szurkolói daláról, amelyet minden mérkőzésen elénekelnek a római drukkerek. Az Avanti ragazzi di Buda 1956 olasz dala a magyar forradalmat idézi fel. A magyar–olasz közös gondolkodás, mentalitás is magyarázata lehet, hogy ezt a dalt felfedezték, és azóta is énekelik – vélte Harangi Szabolcs.

Az ELTE-n az Erasmus-diákcsereprogramban részt vevő olasz diákok számára számos kulturális programot szerveznek az egyetemen, amelyen keresztül megismerhetik a magyar kultúrát – mondta az adásban Dunka Sarolta, az ELTE HÖK külügyi alelnöke. Ilyen a filmklub vagy a kulturális estek, amikor egy-egy ország kultúráját mutatják be.