NGM: Kétmilliárd forintos pályázat bölcsődei és óvodai konyhafejlesztésre

 

A gyermekétkeztetés színvonalának további emelését célozva a kormány hazai költségvetési forrásból idén kétmilliárd forinttal járul hozzá az infrastrukturális feltételek javításához – mondta el a Nemzetgazdasági Minisztérium kincstárért felelős helyettes államtitkára az MTI-nek.

Berczik Ábel felidézte: a kormány 2015-ben hívta életre azt a pályázati konstrukciót, amelynek keretében az önkormányzatok és társulásaik a rendelkezésre álló európai uniós források mellett hazai költségvetési támogatásban részesülhetnek a gyermekétkeztetéshez kapcsolódó infrastrukturális fejlesztéseikhez.

MTI-fotó: Illyés Tibor

Hozzátette: az elmúlt években 387 településen kilencmilliárd forintból valósulhatott meg óvodai konyhák modernizációja, így a gyermekek jobb minőségű, egészségesebb ételeket kaphatnak, miközben csökkennek a családok gyermeknevelési kiadásai is.

Fontos változás, hogy idén a települések már nemcsak óvodai, hanem bölcsődei konyhák létesítésére vagy korszerűsítésére is pályázhatnak – hívta fel a figyelmet Berczik Ábel, egyúttal emlékeztetett: a pályázati feltételek egyebekben nem változtak a tavalyi évhez képest. Az egyes önkormányzatok az adóerő-képességük alapján kaphatnak legfeljebb negyvenmillió forint vissza nem térítendő támogatást saját önerő biztosítása mellett.

A pályázatok értékelésekor a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal közétkeztetési programjában megszerzett minősítés, illetve az energetikai korszerűsítés kiemelt szempontként jelenik meg. Előnyt élveznek továbbá azok a települések, amelyek korábban sikeresen pályáztak óvodai kapacitásbővítésre vagy mini bölcsődei férőhelyek kialakítására – tudatta a helyettes államtitkár. A  pályázatokat az ebr42 önkormányzati információs rendszeren keresztül a Magyar Államkincstárhoz kell benyújtani legkésőbb július 5-ig. A megítélt támogatások 2019. december 31-ig használhatók fel.