Egyre több kiránduló találkozhat megrágcsált fákkal Baranyában

 

Fákat rágnak meg és döntenek ki a hódok Baranyában a Dráva mentén. Hazánkban 1996-ban kezdődött a rágcsálók visszatelepítése. A hódcsaládok nemcsak hogy megtelepedtek, hanem szaporodnak is, természetes ellensége nincs az állatnak.

Gáborik Ákos, a Duna–Dráva Nemzeti Park igazgatóságának zoológiai referense az M1-nek elmondta, megerősödött az állomány az elmúlt években. Olyan élőhelyeken is megjelennek a hódok, amelyek nem kifejezetten ideálisak számukra, azonban ez is az állomány növekedését jelenti – fogalmazott a referens.

A hódok azért döntik ki a fákat, mert szeretnének a lombkoronához jutni, amelyet szeretnének megenni, így mivel fára mászni nem tudnak, kidöntik a fákat, hogy élelemhez jussanak – tájékoztatott a szakember. Hozzátette: a hódot korábban a prémje miatt vadászták, illetve a katolikus egyház halként tekintett a hódra, így a böjti időszakban is fogyasztható volt, ez is vezethetett a faj kipusztulásához. Gáborik Ákos elmondta, az eurázsiai hódfajt telepítették vissza.

A hód jelenleg védett, vadászni, csapdát állítani az állatnak tilos. A hódoknak nincs természetes ellenségük, ezért túlszaporodhatnak, elsődleges védekezés ellenük, ha megpróbáljuk kizárni a területeinkről megfelelően elkészített kerítéssel. Amennyiben ez nem megoldható, a zöldhatósághoz kell fordulni, és segítséget kérni – hangsúlyozta a szakértő.