Az ÁSZ nem hatóság, ezért nem szankcionál

 

Az Állami Számvevőszék nyomatékosan felhívta a Jobbik szóvivőjének figyelmét, hogy a párt ellenőrzésekor a törvényi előírások és eljárási szabályok maradéktalan betartásával járt el. A számvevőszék nem hatóság, nincs szankcionálási jogköre, ezért nem szab ki semmilyen büntetést - reagálta az intézmény csütörtökön a Jobbik szóvivőjének kijelentéseire.

A számvevőszék reagálásában az áll, nyomatékosan felhívják Mirkóczki Ádám figyelmét, hogy a párt ellenőrzése során a törvényi előírások és eljárási szabályok maradéktalan betartásával jártak el. A Jobbik nem igazolta a közpénzekkel való átlátható és elszámoltatható gazdálkodását, továbbá 2017 első félévében tiltott vagyoni hozzájárulást fogadott el – írták.

Felhívták a figyelmet, hogy az ÁSZ nem hatóság, nem rendelkezik szankcionálási jogkörrel, ezért nem szab ki semmilyen büntetést. Jogosítványai arra terjednek ki, hogy a párttörvény – 2014. január 1-től egyébként szigorított – előírásai alapján ha a pártok tiltott támogatást fogadtak el, akkor megállapítsa az értékét. A megállapított tiltott támogatás jogkövetkezményeit nem az ÁSZ, hanem a törvényi előírások határozzák meg, az érvényesítése pedig a törvényben meghatározott hatóságok kizárólagos jogköre.

Hangsúlyozták, mindent megtettek annak érdekében, hogy a Jobbik ellenőrzése a program szerint lefolytatható legyen, az adatszolgáltatás tekintetében pedig a törvényi előírások szerint jártak el.

A Jobbik a bekért dokumentumok teljességét és hitelességét bizonyító nyilatkozatot sem adta át, így az ÁSZ az ellenőrzés akadályozása mellett készítette el a jelentését. Az ellenőrzés időszakában a pártnak lett volna lehetősége bármilyen, a gazdálkodását érintő dokumentum hivatalos formában történő átadásra, illetve nyilvánossá tételére, ám ezt a Jobbik nem tette meg – fűzték hozzá. „Az ÁSZ a magyar jogállamiság egyik legfontosabb garanciális intézménye, így a minden alapot nélkülöző, de az Állami Számvevőszékkel szembeni közbizalom aláásására alkalmas kijelentések, az ÁSZ jó hírnevét sértő politikai nyilatkozatok és valótlanságokat tartalmazó közlések a magyar demokratikus jogállam alapjait veszélyeztetik” – zárták a közleményt.

Vádakkal illette a Jobbik az ÁSZ-t

Mirkóczki Ádám az M1 aktuális csatorna csütörtöki műsorában beszélt az ÁSZ által korábban kiszabott 663 millió forintos bírságról és a párt kampányköltéseiről is. Kitért arra is: szeretnék, ha az ÁSZ tisztességes vizsgálatot folytatna le és átvenné azokat a dokumentumokat, amelyekkel a Jobbik bizonyítani tudná törvényes gazdálkodását.

 

Kapcsolódó tartalom