Hajósképzés kezdődik a Balaton-parton

 

Hajósképzés kezdődik ősszel a Siófoki Szakképzési Centrumban, miután az országban a legtöbb utast szállító hajózási cég, a Bahart folyamatosan szakemberhiánnyal küzd. Érettségire épülő felnőttképzésként kezdik az oktatást, de a tervek között szerepel egy hajós technikus szakgimnáziumi osztály indítása.

Sajátos kihívás a balatoni hajósszakma: túl azon, hogy az egyik leggyönyörűbb hivatás, egészen komoly szakmai tudást is igényel – jelentette ki a Kossuth Rádió Hajnaltáj című műsorában Kollár József, a Balatoni Hajózási (Bahart) Zrt. vezérigazgatója, aki maga sem érti, hogy miért nem lehetett ezt eddig iskolaszerű képzés keretében tanulni a Balatonnál.

A Bahart jelenlegi cégvezetése hamar felismerte ezt a problémát, egyenesen stratégiai kockázatként azonosította a tényt, hogy nincs olyan számottevő hajósképzés hazánkban, amelyből érkezve a fiatalok náluk helyezkednének el.

A Bahart ebben az esztendőben megteremti egy új, iskolarendszerű hajósképzés alapjait, amely a jövő balatoni hajósainak utánpótlását biztosíthatja.

Folyamatos a szakemberhiány a tavon

Nagyon keresettek a Balatonon a hajós szakemberek, sokan elszerződtek ugyanis az elmúlt években külföldi szállodahajókra vagy egyéb dunai hajókra. Kollár József szerint a Bahart minden évben 10–12 fővel alatta marad az eredetileg tervezett állománynak, és ez a tendencia nem javul.

A hajós szakképesítéssel rendelkezők száma eleve nem túl magas, ennek egyik oka, hogy az elméleti képzésen túl komoly gyakorlatiképzés- és gyakorlatiidő-igénye is van.

Balatonfüred, 2017. április 15. Az idény első hajója, a Nemzeti Regatta nevű motoros érkezik Siófokról a balatonfüredi kikötőbe a balatoni hajózási idény első napján, 2017. április 15-én. MTI Fotó: Varga György

A Nemzeti Regatta nevű motoros érkezik Siófokról a balatonfüredi kikötőbe (MTI-fotó: Varga György)

Hogy egy nagyobb hajót egy kapitány nagy biztonsággal elvezessen, ahhoz  minimum öt-, de akár tízéves gyakorlat is kell. „Beláthatjuk, hogy elég hosszú idő, amíg kitermelődik egy erős hajóvezetői csapat” – szögezte le a Bahart vezérigazgatója, aki szerint a Balaton a legjobb gyakorlati hely, a Bahart pedig Magyarország legtöbb utast szállító személyhajózási társasága – tehát keresve sem lehetne jobb gyakorlati helyet találni a balatoni hajózási társaságnál.

Bízik abban, hogy ha elindul a siófoki hajósképzés, és évről évre kitermeli a szakembereket, akkor „a nagy számok törvénye alapján a sok képzett hajósból a végén marad nekünk is”.

Szamosi Lóránt, a Siófoki Szakképzési Centrum főigazgatója a Kossuth Rádióban elmondta: szeptembertől felnőttképzési rendszerben kezdődik az első technikusképzés, amely érettségire épül, de szeretnének elindítani egy nappali tagozatos alapképzést is.

Érettségivel rendelkezők számára egy, míg előképzettség nélkül két évet vesz igénybe a képzés.