Nem adják fel, továbbra is próbálnak átszökni a magyar határon

 

Tehervonat rakománya közé bújva próbáltak Magyarországra jutni migránsok Kelebiánál. A hét pakisztáni férfit egy Szerbiából érkező vonaton találták meg a rendőrök. A héten többször is előfordult, hogy kamionok rakterében bújtak el a bevándorlók. Szerbiában várakozó társaik azt mondják: nem adják fel, és továbbra is próbálkoznak átszökni a magyar határon.

Vasárnap hajnalban Kelebiánál a rendőrök hét, magát pakisztáninak valló illegális bevándorlót fogtak el egy Szerbia felől érkező tehervonat rakterében. A migránsoknál semmilyen papír nem volt, ezért a rendőrök visszakísérték őket a határhoz.

Az elmúlt héten csaknem egytucat bevándorlót fogtak el hasonló körülmények között. Szerdán Tompánál, egy nappal később pedig Röszkénél kamionok raktereiben megbújt migránsokra bukkantak a rendőrök.


Migránsok a szerb–magyar határ közelében Horgosnál

Embercsempészek egyengetik az utat előttük 

A szerbiai Horgos közelében lévő elhagyatott tanyákon gyülekeznek az illegális bevándorlók , 30-40 fős csoportokban. Jellemzően Pakisztánból és afganisztánból érkeztek. Nyilatkozni nem akartak az M1-nek, annyit viszont kamerán kívül elmondtak: társaikat várják, akik már úton vannak Belgrádból. Amint megérkeznek együtt próbálnak majd átszökni a magyar határon, onnan pedig Nyugat-Európa felé folytatnák az útjukat – derült ki.

Az M1 stábjának forgatása közben egy rendszám nélküli fehér kisteherautó érkezett, két férfi szállt ki belőle. Azt megtiltották, hogy felvegyék őket, pedig állításuk szerint egy segélyszervezet önkéntesei voltak, akik ételt és ruhát hoztak a migránsoknak.


A Szerbiában veszteglő migránsok azonban legtöbbször egészen másfajta segítséget kapnak. Egy Belgrádban várakozó pakisztáni bevándorló például arról beszélt: neki is embercsempészek segítettek eljutni Görögországból a szerb fővárosig. „Egy személy felajánlotta, hogy 900 euróért eljuttat Szerbiába. Szalonikiben vett fel az autó, elvitt a macedón határig, ahol másodszorra sikerült átjutni. 4-5 órát gyalogoltunk a megadott helyig, ahonnan autóval vittek tovább a szerb határhoz. Ott három napot várakoztunk, majd megjelent egy férfi, aki átvezetett Szerbiába, 3-4 órát gyalogoltunk, aztán ismét autókkal hoztak el Belgrád közelébe” – mesélte ez a pakisztáni migráns.

Habár az elmúlt hónapokban egyértelműen Macedónia felől érkezik a legtöbb migráns, egyre többen próbálkoznak Bulgária felől is, főként afgánok és pakisztániak.

„Törökországból a határon kerítés állta utunkat, drótból. Létrát támasztottunk neki, azon másztunk fel és átugrottunk a bolgár oldalra. Ezután nyolc órát gyalogoltunk egyfolytában. Felhívtam egy számot, amit még Törökországban kaptam. Egy férfi jött érünk taxival és elvitt a szerb határ közelébe, ahonnan beléptünk Szerbiába. Törökországból Bulgáriáig 2000 eurót fizettem, Bulgáriából Szerbiáig pedig 1200 eurót” – mondta a pakisztáni férfi.

Szerbiába csak áprilisban több mint 300 újabb illegális bevándorló érkezett. A Híradó stábjának többen arról beszéltek: csak azt tudják, hogy melyik országba akarnak eljutni. Az, hogy ez hogyan és milyen útvonalon sikerül, az embercsempészekkel való egyezkedés után dől el. Ez mindig annak függvénye, hogy mennyi pénzük van, és azért cserébe meddig viszik el őket.