Végső nyugalomra helyezték Demján Sándort

 

A március 26-án 74. életévében elhunyt üzletembert a Fiumei úti Sírkert Nemzeti Emlékhely 19-es parcellájában helyezték végső nyugalomra. A temetésén részt vett Orbán Viktor és felesége, Lévai Anikó is. A 75 éves korában elhunyt Demján Sándort politikusok és a közélet több prominens személyisége búcsúztatta – hangzott el az M1 Híradójában.

Demján Sándor 2013-ban megkapta a Magyar Érdemrend nagykeresztjét a hazai kultúra támogatásáért, valamint a rászorulók felkarolásáért Emberi Méltóságért kitüntetésben is részesült.

A barátok, üzlettársak, kollégák nevében Csányi Sándor búcsúzott a nagyvállalkozótól.

Az OTP első embere felidézte, hogy barátja nehéz gyerekkora hozzájárult ahhoz, hogy rendkívüli tettvággyal bíró, ambiciózus emberré vált, aki nem lett volna sikeres, ha munkáját csak foglalkozásnak tekintette volna. Számára az ellátandó feladat, az irányított szakmai terület és a vállalkozás mindig a szerelme volt, amelyről akkor sem akart lemondani, amikor szemmel láthatóan már fogytán volt az ereje. Demján Sándor megkérdőjelezhetetlen hazafi volt, mindig az ország érdekeit nézte – emlékeztette a gyászolókat Csányi Sándor.


Demján Sándor temetése

Tarlós István, Budapest főpolgármestere kiemelte, hogy a modern kori Magyarország egyik legeredményesebb üzletemberétől, mecénásától búcsúznak, aki nemcsak Budapest és Magyarország, hanem a térség egyik legtehetségesebb, legbefolyásosabb gazdasági és közéleti szereplője volt, fejlesztéseivel Budapest arculatát átrajzolta, kedvezően alakította.

A magyar gazdaságtörténet meghatározó alakja volt

A kormány nevében Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter mondott gyászbeszédet, amelyben hangsúlyozta, hogy Demján Sándor a magyar gazdaságtörténet meghatározó alakja volt, modern gazdasági személetet képviselt. „A vállalkozói világ legendás alakja távozott, akit emberi nagysága, az adott kor kereteit áttörő sikerei, a haza boldogulásáért végzett munkája még életében legendává tett” – emlékezett meg Demján Sándorról.

„A magyar kormány nevében fejet hajtok Demján Sándor életműve, több évtizedes alkotó munkája, embertársai iránt érzett felelősségérzete, a magyar szellemiség megőrzése érdekében végzett támogató tevékenysége előtt” – fogalmazott Varga Mihály.

Demján Sándor a Gránit Pólus Csoport alapító elnöke, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége ügyvezető elnöke, az Országos Takarékszövetkezeti Szövetség elnöke volt.

Demján Sándor 1943. május 14-én született Börvelyen. Szakmai karrierjét 1965-ben a Gárdonyi ÁFÉSZ-nél kezdte. Pályája során számos cég létrehozásánál bábáskodott: 1973-ban ő indította a Skála áruházláncot, 1986-ban megalapította a Magyar Hitelbankot. Nevéhez fűződik a Gránit Pólus Csoport, a Gránit Bank, a TriGránit Csoport megalapítása.

Feladatának tekintette a kultúra támogatását is

Nagyvállalkozóként feladatának tekintette a kultúra támogatását, 2003-ban létrehozta a Prima Primissima díjat. A Demján Sándor Alapítvány több ezer nehéz helyzetben lévő diák, egyetemista ösztöndíját finanszírozza. Budapest városfejlesztésében betöltött kiemelkedő munkásságáért 2003 óta Budapest Díszpolgára. A hazai kultúráért, valamint a rászorulók felkarolásának érdekében végzett munkája elismeréseként az Emberi Méltóságért kitüntetésben részesült, 2013-ban megkapta a Magyar Érdemrend nagykeresztjét.