Alkotmányellenesen korlátozta a Fideszt a Kúria

 

Alaptörvény-ellenesen korlátozta a nagyobbik kormánypárt véleménynyilvánítási szabadságát a legfelsőbb bíróság egy választási plakáttal kapcsolatos döntésében – mondta ki az Alkotmánybíróság (AB) kedden közzétett határozatában.

A „Nekünk Magyarország az első!” feliratú magyar zászlót és Orbán Viktor miniszterelnök nagy méretű fotóját ábrázoló választási plakáttal kapcsolatos kúriai döntést az AB megsemmisítette. Az eljárás azért indult, mert egy kérelmező márciusban azzal fordult a választási szervekhez, hogy a plakát alapján nem lehet egyértelműen megállapítani, a jelölőszervezet támogatására buzdít-e vagy a kormányzati kommunikáció része. E miatt a kérelmező szerint a plakát sérti a választási eljárásról szóló törvénynek a választás tisztaságára és a jóhiszemű, rendeltetésszerű joggyakorlásra vonatkozó elveit.

Orbán Viktor, miniszterelnök (Fotó: kormany.hu)

Orbán Viktor miniszterelnök (Fotó: Kormány.hu)

A Nemzeti Választási Bizottság (NVB) elutasította a beadványt, ez ellen azonban a kérelmező a Kúriához fordult jogorvoslatért, a legfelsőbb bírói fórum pedig megváltoztatta az NVB döntését. A Kúria határozata szerint a Fidesz kifogásolt választási plakátja sérti a választás tisztaságára és a jóhiszemű, rendeltetésszerű joggyakorlásra vonatkozó alapelveket, amelyeknek kizárólag olyan kampányeszköz felel meg, amelyből magából egyértelműen és nyilvánvalóan megállapítható, hogy kinek a támogatására ösztönöz. A Kúria a plakát kiadóját – a Fideszt – eltiltotta a további jogsértéstől.

A Fidesz megtámadta a döntést

A Fidesz a Kúria döntését megtámadta az AB-n. A kormánypártnak ezzel kapcsolatban április 1-jén kiadott közleménye szerint a Fidesz minden választási plakátján az eddigi kampányokban megszokott gyakorlat szerint a törvényi előírásoknak megfelelően szerepel impresszum, amelyből kiderül, hogy a Fidesz plakátjáról van szó. Továbbá az is olvasható rajta, hogy „Április 8-án kétszer is szavazzon a Fideszre!” Így egyértelmű, hogy a Fidesz támogatására felszólító választási plakátról van szó – írta a párt.

Orbán Viktor miniszterelnök, pártelnök beszédet mond a Fidesz központi kampányzáró rendezvényén Székesfehérváron, a Városház téren 2018. április 6-án (MTI Fotó: Szigetváry Zsolt)

Orbán Viktor beszédet mond a Fidesz központi kampányzáró rendezvényén Székesfehérváron, 2018. április 6-án (MTI-fotó: Szigetváry Zsolt)

Az AB kedden nyilvánosságra hozott határozata szerint a Kúria döntése alkotmányellenesen korlátozza az érintett jelölőszervezet – a Fidesz – véleménynyilvánítási szabadságát, ezért a kúriai döntést megsemmisítette. Az AB indoklásában a többi között arra hívta fel a figyelmet, hogy a választási eljárásról szóló törvényben nem szerepel olyan korlátozás, amelyet a Kúria a törvény alapelveiből értelmezés útján kiolvasott, továbbá kampányidőszakban – az azon kívüli időszak szabályaihoz képest – bővül a véleménynyilvánítás lehetősége.

Kinek a támogatására ösztönöz a plakát?

Az AB indoklásában szerepel az is, hogy bár a választás tisztaságára, a jóhiszemű és a rendeltetésszerű joggyakorlásra vonatkozó alapelveknek kizárólag az olyan plakát felel meg, amelyből magából egyértelműen és nyilvánvalóan megállapítható, hogy kinek a támogatására ösztönöz, azonban ez a követelmény sokféle formában teljesíthető, például a jelölőszervezet emblémájának feltűnő feltüntetésével, vagy a jelölőszervezet elnöke, jelöltje képmásának felhasználásával. Tehát a plakátnak összességében kell azt az információt közvetítenie, hogy kinek a támogatására ösztönöz.

A határozat előadóbírája, Varga Zs. András alkotmánybíró volt. Az AB teljes ülésén meghozott határozatát a testület mind a 15 tagja támogatta, az AB április 9-i keltezésű határozata a testület honlapján teljes terjedelmében olvasható.