Történelmet írt a magyarországi német nemzetiségi közösség

 

Történelmet írt a magyarországi német nemzetiségi közösség az országgyűlési választáson: 85 év után, kedvezményes mandátummal újra önálló és teljes jogú képviselője lesz az Országgyűlésben, Ritter Imre korábbi német szószóló személyében – közölte a nemzetiségi ombudsmanhelyettes hétfőn az MTI-vel.

Szalayné Sándor Erzsébet azt írta: vasárnap a Magyarországi Németek Országos Önkormányzata által állított lista 25 658 szavazattal kedvezményes mandátumot szerzett, ezzel – Bleyer Jakab 1933-as parlamenti munkája után – ismét erős érdekképviseletet kap az ország második legnagyobb nemzetiségi közössége.

Közölte, az április 8-án tartott országgyűlési választások során második alkalommal nyílt lehetőségük a hazai nemzetiségi közösségek tagjainak arra, hogy a parlamenti részvételüket biztosítsák.

Jelenleg ennek két formája van: kedvezményes mandátummal önálló és teljes jogú képviselőt, alacsonyabb szavazatszám esetén pedig nemzetiségi szószólót küldhetnek az Országgyűlésbe. A szószólók nem rendelkeznek önálló képviselői jogosultságokkal, de testületben eljárva, a parlament Magyarországi nemzetiségek bizottságának tagjaként hatékonyan tudják érvényesíteni az általuk képviselt közösség érdekeit – ismertette.

Az ombudsmanhelyettes kiemelte, az önálló képviselői mandátum megszerzése valamennyi magyarországi nemzetiségi közösség jogainak érvényesülése szempontjából újszerű, egyedülálló lehetőség.

Hozzáfűzte, Magyarországon két olyan nemzetiség van, amely létszámából adódóan teljesíteni tudja a kedvezményes mandátumhoz szükséges szavazatszámot: a roma és a német közösség.

Szalayné Sándor Erzsébet a közleményben eredményes munkát kívánt Ritter Imre képviselőnek, valamint a szószólói bizottság korábbi és új tagjainak.

A nemzetiségiként regisztrált választópolgárok országos pártlista helyett nemzetiségük listájára szavazhattak a vasárnapi voksoláson. Mind a 13 országos nemzetiségi önkormányzat állított listát, így jogosulttá váltak arra, hogy szavazati joggal nem rendelkező szószólót küldjenek az új Országgyűlésbe. Mivel a német nemzetiség megszerezte az országos listás mandátumhoz szükséges szavazatszám negyedét, szavazati joggal is rendelkező képviselője lesz a parlamentben.