Ittas választó randalírozott Kaposváron

 

Egy választópolgár alkoholos befolyásoltság alatt jelent meg a Somogy megyei település 29-es számú szavazóköri helyiségében, ahol a bizottság egy tagjával szemben indokolatlanul emelt hangvételt használt: a szavazólapok közül távozáskor egyet átadott, a másikat vélhetően az urnába dobta; az incidens röviddel 10 óra után történt, de egyéb eseteknek is sikerült felborzolnia a választópolgárok kedélyeit – jelentették a szavazatszámláló bizottságok.

Az incidens röviddel 10 óra után történt, de egyéb eseteknek is sikerült felborzolnia a választópolgárok kedélyeit – olvasható a Választás.hu-n. Izgalmasan indult a reggel a Nógrád megyei Bátonyterenyén, ahol a 7-es számú szavazókör szavazatszámláló bizottsága (SZSZB) a szavazóhelyiség 5 óra 15 perckor történt nyitásakor észlelte egy plomba sérülését. A választási szerv elnöke értesítette a helyi választási irodát, a helyszínre érkezett rendőrség pedig ellenőrizte a bejáratot. Az átvizsgálás során megállapításra került, hogy a szavazó helyiségben lévő többi plomba sértetlen, így az SZSZB negyed 7-kor kinyitotta a szavazókört és a szavazás megkezdődött.

Képünk illusztráció (MTI Fotó: Szigetváry Zsolt)

Képünk illusztráció (MTI Fotó: Szigetváry Zsolt)

Zalaegerszeg 5-ös számú szavazókörében szintén szirénázás okozott riadalmat a korai órákban: a bizottság egyik delegált tagja negyed 8-kor rosszul lett – mentőt hívtak hozzá, akik a szavazóhelyiségen kívül ellátták és elvitték; a szavazást nem kellett felfüggeszteni. Győr 56-os számú szavazókörében az egyik választópolgár 10 perccel fél 7 után jelezte, hogy a szavazóhelyiség faliújságján a Kétfarkú Kutya Párt egy matricát helyezett el, és a falra is ragasztottak egyet: a zavaró elemeket eltávolították, ami nem zavarta meg a választás menetét.

Budapest a 31-es számú szavazókörében is szabálytalanság történt: a XIX. kerületben lakossági bejelentés során hívták fel a Szavazatszámláló Bizottság figyelmét arra, hogy a szavazókör bejáratának közvetlen közelében világító festékkel „Szavazz a Momentumra!” felirat lett felfestve a járdára 150 méteren belül – a választási szerv értesítette az eseményről a helyi választási irodát.

Képünk illusztráció (MTI Fotó: Földi Imre)

Képünk illusztráció (MTI Fotó: Földi Imre)

Ugyanakkor a 2018-as országgyűlési választások napján az országban helyt álló bizottságoknak már most számos alkalommal kellett rendkívüli intézkedéseket, illetve határozatokat hoznia. A Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Tiszavasvári 7-es számú szavazókörében az SZSZB egyik tagja észrevette, hogy egy darab országos pártlistás szavazólap kitöltve, lebélyegezve az asztalon maradt. Mivel nem jelentkezett érte, aki ott hagyta, a választási szerv úgy döntött, hogy azt nem számolja hozzá az érvényesen leadott szavazatokhoz – a kitöltött, urnán kívüli szavazatról a bizottság 6 igennel nem szavazat nélkül döntött.

Heves megyében hasonló eset történt: a szavazóhelyiség egyik fülkéjében egy választópolgár kitöltött pártlistás szavazólapot talált – ott a Szavazatszámláló Bizottság érvénytelennek nyilvánította a szavazólapot; jelentették Bélapátfalva második számú szavazóköréből.