2015-ben naponta több ezer migráns érkezett Magyarországra

 

Három évvel ezelőtt több magyar kistelepülésen is tömegesen vonultak át a migránsok. Szeméthegyeket hagytak maguk után és a termést is letarolták. Az ott élők hónapokig nem érezték biztonságban magukat.

Mórahalom egy nyugodt kisváros, azonban 2015-ben ez nem így volt. Akkoriban Csongrád megyébe 185 ezernél több migráns érkezett, több mint hetven országból – mondta az M1 tudósítója.

Hozzátette: a településen 20-30, vagy akár 50 fős csoportokkal találkoztak az ott élők. Eleinte segítőkészen viselkedtek velük, azonban miután engedély nélkül bementek középületekbe, orvosi rendelőkbe, hotelekbe és fürdőkbe is bementek komoly gondot okoztak a bevándorlók.

A migránsok betörtek a tanyákba, ételt loptak, letarolták a termést, így komoly károkat okozva a gazdáknak. 2015. szeptember 15-én lezárták a magyar-szerb határt, ami megkönnyebbítette Mórahalom, Ásotthalom és Röszke lakosságának életét is, ugyanis így csökkent a migránsok száma.

Mórhalmon a szavazás rendben zajlik, rendkívüli eseményről nem érkezett hír. A szavazási kedv az országos átlag alatt van, Mórahalmon a választópolgárok 40,5 százaléka ment el szavazni, míg Csongrád megyében 43,06 százalék szavazott 13 óráig.

A magyar-román határon is gondot okoztak a migránsok három éve

A magyar-román határ mentén, ha nem is olyan gyakran, mint a déli határon, de folyamatosan feltűnnek illegális migránsok. Hajdú-Bihar megyében már két éve kijelölték a műszaki határzár helyét, amit csak akkor építenek meg, ha a migrációs nyomás erősödik a térségben. Az egyik érintett falu Bedő.

Hatalmas riadalmat keltett a Hajdú-Bihar megyei falvakban, amikor 2-3 migráns feltűnt a környéken. A déli határzár megépülése után sokan tartottak attól, hogy a migrációs nyomás a román-magyar határra terelődik. Két éve Hajdú-Bihar megyében azonnal csatlakoztak a földtulajdonosok ahhoz, hogy területeiket átadják az esetlegesen felépülő határzárhoz.

Bedőről jelentkezett az M1 tudósítója, aki elmondta: a közösségi házban rendezték meg a szavazást, ami azért érdekes, mert ez az az épület, amelyet kijelölt az önkormányzat, hogyha megépülne a kerítés, akkor itt szállásolnák el a határvadászokat. A szavazók több mint 45 százaléka leadta voksát délután egy óráig. Bár a migrációs nyomás nem erősödött, de heti szinten érkeznek hírek illegális bevándorlókról. Legutóbb a 25 kilométerre lévő Ártándnál fogtak el 79 migráns egy kamionban. A helyiek továbbra is szeretnék megakadályozni azt, hogy az illegális bevándorlók megjelenjenek az országba.