Több útszakaszt és hidat újítanak fel idén Békés megyében

 

Több útszakaszt és hidat újítanak fel idén Békés megyében, a jövő héten kezdődhet a Dévaványa-Gyomaendrőd közti út öt kilométeres szakaszának felújítása, nyáron pedig a gyomaendrődi Hármas-Körös-híd is megújul – mondta Dankó Béla (Fidesz), a térség országgyűlési képviselője szerdán az MTI-nek.

Kifejtette, az öt kilométeres útszakasz felújítása 740 millió forint európai uniós, a Terület- és településfejlesztési operatív programból (Top) elnyert forrásból valósul meg. A kivitelezés, az időjárástól függően, tavaszra be is fejeződik.

Hozzátette, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. ígérete szerint ezen az úton további két kilométert, a közútkezelő saját költségvetéséből, az idén szintén felújítanak. Szintén ígéretet tett a közútkezelő arra, hogy a Dévaványa-Körösladány közti úton is felújítanak egy körülbelül 8 kilométeres szakaszt még az idén, ugyancsak saját forrásból – közölte.

A politikus elmondta, a 19. század végén épült gyomaendrődi Hármas-Körös-híd felújítására 330 millió forint belföldi forrás van, amelyet – mivel a kivitelezés idején teljes útzárat kell elrendelni – a nyári iskolai szünet idejére időzítenek. A gyalogosok és a kerékpárosok az augusztus végéig tartó munkálatok idején is használhatják a hidat. A személyautók és a 7,5 tonna összsúlyt meg nem haladó járművek számára elkerülő útként egy külterületi utat tesznek rendbe – fejtette ki.

Dankó Béla közölte, elkészültek az engedélyes- és a kiviteli tervek az ecsegfalvi Hortobágy-Berettyó-csatorna-híd felújítására is. Az 1949-ben épült hídon súly- és forgalomkorlátozás van érvényben a rossz műszaki állapot miatt. A tervek szerint közel félmilliárd forintból új hidat építenek, ám erre az idei költségvetésben nincs forrás, ezt a jövő évi büdzsébe szeretnék betenni – fogalmazott.

Kifejtette, a százmillió forintos komplex útfelújítási program is érinti Békés megyét. Még idén felújítják a 44-es számú főutat Örménykúttal összekötő bekötő utat négy kilométeren, a Szarvas-orosházi út 900 méteres szarvasi belterületi szakaszát, valamint a zrt. ígérete alapján a csabacsűdi főutca 1,5 kilométeres szakaszát – mondta.