A Nők Magyarországért Klub is csatlakozott az európai kisebbségvédelmi kezdeményezéshez

 

A Nők Magyarországért Klub is csatlakozott a Minority Safepack nevű európai kisebbségvédelmi kezdeményezéshez. A szervezet tagjai szerdán Budapesten a család- és ifjúságügyért felelős államtitkárral közösen írták alá a petíciót.

Novák Katalin az eseményen újságíróknak elmondta, mindenkit arra kérnek, hogy álljon ki a kisebbségek védelme mellett, a referendum sikerességéhez szükséges egymillió aláíráshoz ugyanis még szükség van támogatókra.

Szili Katalin miniszterelnöki megbízott, az Országgyűlés volt elnöke arról beszélt, hiába él az Európai Unió területén 60 millió őshonos kisebbségi lakos, Brüsszel csak a tagországok belépésekor vizsgálja a kisebbségi jogok érvényesülését, a későbbiekben már nem.

Nagy Tímea kétszeres olimpiai bajnok párbajtőrvívó úgy fogalmazott, a magyaroknak úgy kell viselkedniük, mint egy családnak, akik kiállnak egymásért, ezért nem volt kérdés számára, hogy aláírja a kezdeményezést.

Csáky Csongor, a Rákóczi Szövetség főtitkára közölte, a kezdeményezésben Magyarországon több mint 400 ezer aláírás gyűlt össze, a támogatók száma Európában pedig már meghaladja a 900 ezret, így két héttel a határidő előtt közel az érvényességhez szükséges szignó megszerzése.  Hangsúlyozta, a kezdeményezőknek már sikerült megfelelniük az egyik legnehezebb feltételnek, vagyis, hogy az unió legalább hét tagországában szerezzenek támogatókat érdemi számban.

Tájékoztatása alapján ez Magyarország mellett Szlovákiában, Romániában, Horvátországban, Spanyolországban, Dániában és Lettországban sikerült, reményeik szerint pedig hamarosan Bulgáriában és Szlovéniában is megszerzik a minimális támogatói kvótát.