Sok helyen még mindig fennakadásokat okoz az időjárás

 

Még mindig ezrek vannak áram nélkül a hétvégi ítéletidő miatt. Három megyét érint: Hajdú-Bihar, Jász-Nagykun-Szolnok és Békés megyében rossz a helyzet. Egész nap dolgoztak a szolgáltató munkatársai, és várhatóan még napokig eltarthat a javítás. Sok helyen aggregátorral próbálják biztosítani az áramot, hogy legalább fűteni tudjanak az ott élők. Máshol melegedőt nyitottak, de volt, ahol az iskola és az óvoda is zárva maradt. Jó hír viszont, hogy a közlekedésben már nincsenek jelentős fennakadások – hangzott el az M1 Híradójában.

Két napig megállás nélkül havazott Nyíregyházán. Van, ahol csaknem 30 centiméternyi hó hullott. A reggeli indulásra ezért több időt kellett szánni, a forgalom ugyanis csak lépésben haladt.

A keleti részen volt a legtöbb probléma

A hétvégére visszatért tél, és az ország keleti részében okozta a legtöbb gondot. Vasárnap reggelre több mint 35 ezren maradtak áram nélkül, és még hétfő reggel is több mint 30 településen nem volt áramszolgáltatás. Örményesen a hó súlya miatt szakadtak le a vezetékek a település határában. Sok háztartásban leolvadtak a hűtők, nem tudnak főzni, és csak gázpalackkal működő kályhával tudnak fűteni.

A településen melegedőt nyitottak, és az iskola és az óvoda is zárva maradt. Az áramszolgáltatók napok óta dolgoznak a helyreállításon, de a munkát sok helyen a havazás és az esőzések miatt kialakult belvíz is nehezíti.

Máshol is az áramkimaradás a fő gond

Békés megyében is a leszakadt vezetékek miatt nincs áram több településen. A legtöbb villanyoszlop a szántóföldeken áll, így a szakemberek csak nehezen tudják megközelíteni.

Ecsegfalván ideiglenesen aggregátorokkal biztosítják a település áramellátását, így itt vasárnap délutánra visszaállt a szolgáltatás. A környező települések viszont még áram nélkül maradtak.

Hajdú-Bihar megyében is több ezer fogyasztónál nincs áram.

Elzárt települések és járhatatlan utak jelenleg nincsenek az országban. Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője azt mondta, szombat este óta 450 helyszínre riasztották a tűzoltókat. Legtöbb esetben a hófúvás, az intenzív havazás és az ónos eső okozott problémát.

Hétfőn is sok volt a baleset a csúszós utak miatt. Hajnalban Kondoros közelében kilencen sérültek meg, amikor összeütközött egy munkásokat szállító kisbusz és egy teherautó. Mátészalka és Ópályi között egy személyautó és vonat ütközött. A sofőr ugyan látta, hogy jön a vonat, de a csúszós átjáróban nem tudott megállni. Kecskemét és Kiskunfélegyháza között is történt egy csúnya baleset. Egy autó többször megpördult és a fának csapódott, majd a feje tetején állt meg.

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság továbbra is azt kéri az autósoktól, hogy indulás előtt tájékozódjanak az útviszonyokról, és fokozott óvatossággal vezessenek.