Korábban adják át a 47-es hódmezővásárhelyi elkerülő szakaszát

 

A szakaszt a tervezettnél tíz nappal korábban, már a hét közepétől használatba vehetik az autósok: az útszakasz a keddi műszaki szemlét követően várhatóan már szerdán megkapja a használatbavételhez szükséges összes engedélyt – jelentette be Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter, a térség országgyűlési képviselői posztját is betöltő fideszes politikus hétfőn a helyszínen.

Az elkerülőút 24 évnyi előkészítő munka után épülhetett meg, és jelentősen javítja a hódmezővásárhelyiek életminőségét, napi 15-20 ezer járműves átmenőforgalomtól, valamint az azzal járó környezetszennyezéstől és zajterheléstől megszabadítva a belvárost – közölte a miniszter. Az elkerülőút – a 47-es út Debrecen és Szeged közötti szakaszának korszerűsítésére felkészülve – úgy épült meg, hogy a jelenlegi kettőről négysávosra bővíthető legyen – tudatta a politikus.

Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető miniszter, a térség fideszes országgyűlési képviselője nyilatkozik a sajtónak a 47-es főút hódmezővásárhelyi elkerülő szakaszának végcsomópontjánál 2018. március 19-én – a főút elkerülő szakaszát a tervezettnél korábban átadják a forgalomnak (MTI Fotó: Kelemen Zoltán Gergely)

A 13,4 kilométeres elkerülőt óránkénti 90 kilométeres sebességgel használhatják az autósok, de az út íveit úgy alakították ki, hogy alkalmas a 110 kilométeres sebességre is. A mintegy 38 milliárd forintos költségvetésű közútfejlesztési projekt a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium megbízásából a NIF Zrt. beruházásában uniós és hazai források felhasználásával valósult meg. A kivitelezést a Colas Út Zrt., a Délút Kft., a Colas Hungária Zrt. és Colas Közlekedésépítő Kft. által alkotott konzorcium végezte. A politikus kitért arra, az elmúlt években kiváló együttműködés alakult ki a kormány és a hódmezővásárhelyiek között. Az elmúlt hetekben azonban “hadüzenet érkezett a kormány asztalára” az új polgármestertől.

Járművek haladnak át a 47-es főút hódmezővásárhelyi elkerülő szakaszának végcsomópontjánál épült körhíd alatt 2018. március 19-én (MTI Fotó: Kelemen Zoltán Gergely)

Járművek haladnak át a 47-es főút hódmezővásárhelyi elkerülő szakaszának végcsomópontjánál épült körhíd alatt 2018. március 19-én (MTI Fotó: Kelemen Zoltán Gergely)

Márki-Zay Péter (független) hadat üzent a kormánynak, Orbán Viktornak és Fidesznek. Azt állította, hogy ha a Fidesz nyeri meg a választásokat, az Trianon lesz az ország számára – emlékeztetett Lázár János. A miniszter leszögezte, a kormány egyetlen polgármesterrel sem szeretne háborúzni. A kormánynak fontosak a választópolgárok, a legtöbb, amit a város elérhet, ha háborúzni akar a kormánnyal, hogy elveszít egy régi barátot és szövetségest – jelentette ki. Hódmezővásárhelynek békére, szövetségesekre és fejlődésre van szüksége.

„A város nyertese volt az elmúlt négyéves kormányzásnak, készen állunk a munka folytatására” – hangsúlyozta a térség országgyűlési képviselője. „Ha valaki Orbán Viktor kihívója akar lenni a miniszterelnöki székben, akkor erre nem használja föl Hódmezővásárhely polgárait” – mondta Lázár János. Hozzátette: egy polgármesternek városáért kell dolgoznia, nem pedig települését kell felhasználnia miniszterelnöki ambíciói érdekében.