Hunyady László: A hálapénz jelenti a hazai orvosképzés fejlesztésének legfőbb akadályát

 

Rendkívül nagy megtiszteltetés számomra ez a díj, amelyet különösen értékessé tesz, hogy szakmám vezető hazai tudományos testülete, a Magyar Tudományos Akadémia Orvosi Tudományok Osztálya javaslata alapján nyertem el - mondta el az MTI-nek Hunyady László, a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja, a Semmelweis Egyetem Általános Orvostudományi Karának dékánja és Élettani Intézetének igazgatója, egyetemi tanára, akit Széchenyi-díjjal tüntettek ki a nemzeti ünnepen a Parlamentben.

Az 58 éves szakember, aki az Academia Europaea tagja is, a vérnyomás-szabályozásban központi szerepet játszó angiotenzin receptor és más G- fehérjéhez kapcsolt receptorok működésének vizsgálata terén folytatott kiemelkedő kísérleti endokrinológiai és receptorélettani kutatásai, valamint az általános orvosképzésben végzett magas szintű oktatói és vezetői tevékenysége elismeréseként kapta a díjat.

“Tudományos pályafutásom első meghatározó mérföldköve az volt, amikor témavezetőm, Spät András negyedéves hallgatóként egy önálló kutatási feladatot bízott rám. Ez a bizalom nagyon nagy motivációt jelentett számomra, és ennek sikeres megvalósítása indított el a tudományos pályán” – idézte fel Hunyady László, hozzátéve, hogy kutatócsoport-vezetőként és intézetvezetőként is mindig szem előtt tartja, milyen nagy jelentősége van a fiatalok tudományos munkájában annak, hogy teret kapnak az önálló gondolatokra és kreativitásra.

Hunyady László, a Semmelweis Egyetem Általános Orvostudományi Karának dékánja, az Élettani Intézet igazgatója, egyetemi tanár (b) átveszi a Széchenyi-díjat Áder János köztársasági elnöktől (j3) a Kossuth- és Széchenyi-díjak, valamint a Magyar Érdemrend kitüntetéseinek ünnepélyes átadásán, az 1848-49-es forradalom és szabadságharc évfordulója alkalmából a Parlament kupolacsarnokában 2018. március 15-én. Az államfő mellett Orbán Viktor miniszterelnök (j2) és Kövér László, az Országgyűlés elnöke. MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

Hunyady László, a Semmelweis Egyetem Általános Orvostudományi Karának dékánja, az Élettani Intézet igazgatója, egyetemi tanár átveszi a Széchenyi-díjat Áder János köztársasági elnöktől. Az államfő mellett Orbán Viktor miniszterelnök és Kövér László, az Országgyűlés elnöke. MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

“A következő fontos mérföldkő az volt, hogy viszonylag fiatalon kijutottam az Egyesült Államok vezető orvosbiológiai kutatóintézetébe, ahol Kevin J. Catt munkacsoportjában dolgoztam, aki hazatérésemet követően is folyamatosan támogatta a munkámat. Legjelentősebb tudományos eredményeimet az ő laboratóriumában elsajátított molekuláris biológiai módszerekkel értem el, amelyeket itthon is sikerült meghonosítanom” – mondta a szakember.

Hunyady László fő kutatási területe a hormonok hatását közvetítő receptorok, köztük a vérnyomás-szabályozásban kiemelt szerepet játszó angiotenzin receptor működésének vizsgálata. Számos gyógyszer fejti ki hatását ezen receptorok serkentésével, valamint gátlásával.

“Egyik fontos tudományos eredményem annak kimutatása, hogy ezen receptorok aktiválása esetén a kialakuló összetett sejtválasz egyes folyamatait szelektíven lehet aktiválni. Ez a felismerés az eddiginél szelektívebb gyógyszerek kifejlesztését teszi lehetővé” – magyarázta a professzor, megjegyezve, hogy eredményeiket a később, 2012-ben, Nobel-díjat elnyert Robert J. Lefkowitz professzor is felhasználta.

A szakember nagyon fontosnak tartja továbbá azokat a munkákat, amelyekben klinikus kollégákkal együttműködve endokrin betegségeket okozó genetikus elváltozások kórtani mechanizmusát tárták fel, és több esetben a mechanizmus ismeretében terápiás lehetőséget is sikerült felvetniük.

Jelenlegi legjelentősebb tudományos projektjük keretében az érelmeszesedés kialakulásában szerepet játszó új mechanizmusokat tárják fel azzal a céllal, hogy a súlyos következményekkel járó népbetegség kezelése során felhasználható gyógyszercélpontokat, valamint más terápiás lehetőségeket azonosítsanak.

“Emellett a Semmelweis Egyetem Általános Orvostudományi Karának dékánjaként szintén fontos feladatom egyetemünk nemzetközileg is elismert orvosképzésének folyamatos fejlesztése. Kiemelt jelentősége van annak, hogy tovább javítsuk a klinikai oktatás minőségét. Ebből a szempontból nagyon fontosnak tartom a hálapénz átlátható jövedelemmel történő kiváltását, mert véleményem szerint napjainkban a hálapénz jelenti a hazai orvosképzés fejlesztésének legfőbb akadályát” – fogalmazott a frissen kitüntetett szakember.