Több véradóra van szükség egy hosszú hétvége előtt

 

A hosszú hétvége előtt véradásra hív mindenkit az Országos Vérellátó Szolgálat és a Magyar Vöröskereszt.

Két nap múlva nemzeti ünnep, csütörtökökön pedig elkezdődik a négynapos hosszú hétvége. A turistáknak ez felüdülés, a kórházaknak viszont kevésbé. Az orvosok szerint ugyanis a hosszabb szünetek vagy ünnepek előtt több véradóra van szükség.

Grubert Roland, a Vöröskereszt Borsod-Abaúj-Zemplén megyei szervezetének elnöke az M1-nek elmondta, fontos az, hogy sokan adjanak vért, hiszen a hosszú hétvégék előtt fel kell tölteni a vérkészleteket. Olyan gyógyszerek és vérkészítmények is vannak, amelyek teljes vérből állíthatók elő, ezért fontos, hogy a nemzeti vérkészletben minden vércsoportból rendelkezésre álljanak. Nemcsak a tervezhető műtétekhez, hanem a hirtelen beavatkozásoknál is szükség van vérre – hangsúlyozta Grubert Roland.

Budapest, 2013. június 14. Egy véradótól vért vesznek a véradók világnapján a Budapesti Corvinus Egyetem E épületében 2013. június 14-én, ahol a Magyar Vöröskereszt véradást szervezett. Ezen a napon országszerte 33 vöröskeresztes helyszínen várják a véradókat a világnap alkalmából. MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

A kép illusztráció (MTI-fotó: Koszticsák Szilárd)

Hozzátette: Borsod-Abaúj-Zemplén megyében egy évben körülbelül harminckétezer egység vérre lenne szükség, ez azt jelenti, hogy hetente 5-6 száz egység vér jelentené a biztonságos vérellátás. Vannak intézeti véradások, illetve kiszállásos véradások.

Mindenki megnézheti a veradas.hu oldalon, hogy hol tud városához legközelebb vért adni, mindenkit várnak, aki elmúlt 18 éves, de nem múlt el 65 éves, és egészségesnek érzi magát. Fontos tudni, hogy véradás előtt megfelelő mennyiségű folyadék és étel fogyasztása ajánlott. Minden véradás előtt egy orvosi vizsgálaton kell átesni, ahol megállapítják, hogy alkalmas-e az illető a véradásra – tette hozzá az elnök.