Pert vesztett a Magyar Helsinki Bizottság Kocsis Mátéval szemben

 

Elvesztette a Kocsis Máté ellen indított pert a Magyar Helsinki Bizottság. A fideszes polgármester még 2015 nyarán, a bevándorlási válság csúcsán arról írt az interneten, hogy a népvándorlók teljesen tönkretették a II. János Pál pápa teret, tüzet raknak, szemetelnek, és „annyi az emberi ürülék, mint még soha”. A civil szervezet szerint a politikus ezzel zaklatást követett el. A bíróság ezt most másodfokon is elutasította.

Szinte mindennapos látvány volt 2015 nyarán, hogy bevándorlók az utcai ivókútban mosakodnak. Hosszú napokig éltek a II. János Pál pápa téren a bevándorlók életvitelszerűen, a helyiek legnagyobb felháborodására.

Nem volt jobb a helyzet a néhány száz méterrel arrébb álló Keleti pályaudvaron és az aluljárókban sem. Az illegális bevándorlók a földön aludtak és eldobálták a segélyszervezetektől kapott ételcsomagokat.

Józsefváros polgármestere ezekről a körülményekről írt közösségi oldalán. Kocsis Máté egyebek mellett azt írta: a nemrég felújított II. János Pál pápa teret tönkretették a népvándorlók, akik sátrakat építenek, tüzet raknak a parkban, szemetelnek és őrjöngenek. A polgármester arra is rámutatott, hogy ennyi emberi ürülék még soha nem volt közterületen.

Pert indítottak ellene 

A Magyar Helsinki Bizottság pert indított a bejegyzés miatt Kocsis Máté ellen. A Soros Györgyhöz köthető civil szervezet már az elsőfokú eljárásban is kitartott amellett, hogy szerintük a politikus bejegyzése kimeríti a zaklatás fogalmát, és sértette a migránsok emberi méltósághoz fűződő jogát is.

A fővárosi törvényszék tavaly novemberben, a megismételt elsőfokú eljárásban is elutasította a Helsinki Bizottság keresetét. A szervezet azonban fellebbezett. Kedden a Fővárosi Ítélőtáblán jogerősen elvesztette a pert a Helsinki Bizottság.

Hercsik Zita, a Fővárosi Ítélőtábla tanácselnöke kijelentette: „A jogszabályi feltételek hiányában nem volt alapos a felperes kereseti kérelme, és az elsőfokú bíróság ítéletének a helybenhagyására került sor, helytálló indokok alapján.”

A Helsinki Bizottság az M1-nek nem akarta kommentálni a döntést.

A józsefvárosi önkormányzat közleményben reagált az ítéletre. Azt írták, hogy a per is annak a bizonyítéka, hogy a Soros-hálózat tagjai mindent megpróbálnak megtenni, hogy elhallgattassák azokat, akik leírják vagy elmondják a tényeket a migrációról. Hozzátették: hiába próbálják azonban eltitkolni az igazságot, a nőket, rendőröket érő támadásokat, késeléseket, terrorcselekményeket, nem tudják semmissé tenni. Sem a Helsinki Bizottság, sem más Soros-szervezetek nem hazudhatják el a valóságot.

A józsefvárosi önkormányzatnak 2015 nyarán csaknem 80 millió forintjába került, hogy a II. János Pál pápa téren helyreállítsa a rendet az illegális bevándorlók után.