Magyarországi diákok utaznak a határon túlra ünnepelni

 

Idén 130 középiskola ötezer-ötszáz diákja utazik a határon túlra ünnepelni március 15. alkalmából a Rákóczi Szövetség támogatásával – közölte a szervezet kedden az MTI-vel.

A szövetség tájékoztatása szerint Felvidékre 44, Erdélybe, illetve a Partiumba 33, Vajdaságba 19, Kárpátaljára 5, Szlovéniába 3 és Horvátországba 7 középiskolai csoport utazik. Ezzel párhuzamosan 19 külhoni iskola anyaországba tervezett utazása is támogatásban részesül az ünnep alkalmából. A Rákóczi Szövetség 1994 óta hirdeti meg március 15-i diákutaztatási programját magyarországi középiskolások számára. A program fő célja, hogy minél több közvetlen kapcsolat alakuljon ki a magyarországi és a határon túli magyar diákok, tanárok, illetve iskolák között.

Pályázatot nyújthatott be bármely magyarországi középiskola, hogy egy határon túli település magyar középiskolájához látogasson a  és közösen ünnepeljen. A Rákóczi Szövetség az utazó diákok számától függően legfeljebb 200 ezer forint értékű kerettámogatást ajánlott fel a sikeres pályázóknak. A szervezet múlt évi diákutaztatási programjai keretében március 15-én, június 4-én és október 23-án 400 Kárpát-medencei középiskola több mint tizenötezer diákja utazhatott.