888.hu: A Karthago együttes szerint az MSZP „mocskos és pofátlan” módon ellopta a dalukat

 

Kampánycélokra használták fel az együttes Requiem című szerzeményét, jogtalanul. A zenekarnak semmi köze az átdolgozáshoz, a szerző közleményben tiltakozik.

Az MSZP a Karthago Requiem című dalának átdolgozásával kezdett kampányolni, teljesen jogtalan módon. A dalt engedély nélkül használják, ráadásul kifejezetten ízléstelen az átdolgozás, hiszen egy halott fiú emlékét gyalázzák meg ezzel – írja a 888.hu.

A portál idézi Szigeti Ferenc zenekarvezető, a Requiem szerzőjének Facebook-bejegyzését:

„Ezúton szeretnénk tájékoztatni a kedves Facebook-közösséget, hogy az MSZP által közzétett kampányvideóhoz, amelyen a Requiem c. dalunk politikai kampánycélú, vicces „átdolgozása” hallható, a KARTHAGO együttesnek semmilyen köze nincs!! Nem mi játsszuk, nem mi énekeljük. Mélységesen fel vagyunk háborodva, a saját szellemi termékünk és szellemi tulajdonunk ilyen mocskos, pofátlan ellopása és jogtalan megváltoztatása miatt! Elhatárolódunk továbbá az eredeti zene és a szöveg ilyen jellegű, egyértelműen politikai célú felhasználásától és főleg teljes kiforgatásától, ezt egyetlen pártnak sem engedtük volna meg soha!! A felhasználás teljesen jogtalan, szerzői jogilag abszolút jogsértő, semmiféle engedélyt erre tőlünk nem kértek és nem is kaptak! A KARTHAGO együttes tudatosan mindig is távol tartotta magát a közvetlen napi politikától, ezt pedig ezután is szeretnénk fenntartani. Az átdolgozás pedig amiatt is végtelenül ízléstelen, mert készítői nem vették figyelembe, hogy ez a gyönyörű, nemzetközileg is elismert, Ausztriában fesztiváldíjas, sőt aranylemezes, legendás dal, egy requiem, azaz egy koncerten meghalt fiú emlékére született!! Ezzel most, annak a meghalt fiúnak az emlékét is megcsúfolták, meggyalázták! Felszólítjuk az érdekelteket, hogy azonnal vonják vissza, állítsák le a felhasználást, és vegyék le a videót, mert a szükséges jogi lépéseket megtesszük. Ennek egyértelmű jogi alapja, a Szerzői Jogról szóló, 1999 évi LXXVI. törvény (hatályos 2015.07.16.-tól) és különösen annak 13. és 29. paragrafusa!” 

Az MSZP úgy reagált: Az MSZP-nek nincs köze a Karthago együttes Requiem című dalának átírásához.