Áradásnak indulhatnak a hazai folyók

 

Brutális felmelegedés kezdődik a hét második felétől, vasárnap akár plusz 20 Celsius fok is lehet. Ennek következtében az elmúlt hetekben lehullott jelentős mennyiségű hó gyorsan olvad, ami árhullámot indíthat el folyóinkon. A Dunán és a Tiszán, illetve mellékfolyóikon már emelkedik a vízszint – hangzott el az M1 délutáni műsorában.

Az alföld északi-, és középső területein, főleg a Nagykunságban tovább nehezíti a helyzetet, hogy a január első heteiben leesett csapadék miatt a szántókon továbbra is jelentős a belvíz borítottság. Az előrejelzések szerint az elárasztott területek kiterjedése az olvadással tovább nőhet.

Szolnokon a Tisza vízállása a negatív tartományban van, amely azt jelenti, hogy a legnagyobb árvízszintnél 10 méterrel alacsonyabb a jelenlegi vízállás. Ez egyelőre kedvező feltételeket biztosít egy jelentős áradás esetén. Szolnoknál 650 centiméternél van elsőfokú készültség – mondta el Lovas Attila, a Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság igazgatója.

A vízgyűjtőkön lévő hómennyiség meghaladja az átlagot, és a helyzetet jobban nehezíti a gyorsabb ütemű olvadás is. Elmondta, nem lehet tudni még, hogyan alakul a vízszint emelkedése a következő napokban, de a szakemberek folyamatosan figyelik a hidrológiai viszonyakat.

A belvíz is bonyolíthatja a helyzetet

Nem csak a folyók vízszint emelkedése miatt lesz dolga a vízügyi szakembereknek, hanem a belvíz is bonyolíthatja a helyzetet. A tiszacsekei töltéseken lassan elolvad a hó, a jelenlegi mérések szerint 4400 hektárnyi elöntést észleltek, amelyek többsége rét, legelő és szántóföldek – fogalmazott Kincses Dániel szakmérnök.

Hozzátette, a gyors olvadás mégjobban növelni fogja a csatornák belvízszintjét, de a szivattyútelepek fokozott üzemeltetésével próbálják meg a szakemberek azt kordában tartani. A térségben további csapadék várható, az előrejelzések szerint 10 milliméternyi eső is eshet.