Ónos eső is nehezítheti a következő napok közlekedését

 

Több helyen havazás és ónos eső nehezítheti a közlekedést a következő napokban – hívta fel a figyelmet a Magyar Közút Nonprofit Zrt. csütörtökön az MTI-hez eljuttatott közleményében.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat csütörtöki veszélyjelzésében azt írta: délutántól, estétől délnyugaton, délen újabb havazás kezdődik, éjfélig akár 9 centiméternyi porhó hullhat. Az 5 centiméter feletti hómennyiség Baranyában és Somogy megye déli felében valószínű.

Csütörtökön a megélénkülő, Sopron környékén megerősödő délkeleti szél okozhat a Dunántúl északnyugati részén helyenként kisebb hóátfúvást. Estétől viszont mérséklődik a légmozgás.

Pénteken tovább folytatódik a havazás. Nagy területen eshet 5 centiméter feletti hómennyiség. A legtöbb hó délnyugaton és az Alföld déli részén várható, ezeken a részeken további 8-12 centiméter hóréteg alakulhat ki.

Pénteken estefelé a délkeleti és déli tájakon (legfőképp Csongrád és Békés megyében) ónos esőre, fagyott esőre is számítani kell.

Pécs, 2009. január 15. Személyautók közlekednek a Mecsekben, ahol az ónos eső és a zúzmara ráfagyott a fákra, festőivé téve az erdőt.  MTI Fotó: Kálmándy Ferenc

(MTI-fotó: Kálmándy Ferenc)

A Magyar Közút közleményében azt írta: az előrejelzések szerint péntektől országszerte változó intenzitású és halmazállapotú csapadék, pénteken és vasárnap ónos eső is várható a déli határ mentén. Ezért a szakemberek arra kérik az autósokat: a következő napokban is fokozott óvatossággal közlekedjenek, és csak megfelelő téli gumikkal induljanak útnak – emelték ki.

A társaság mind a 93 mérnökségén továbbra is 12 órás váltott műszakokban látják el feladataikat a szakemberek. A hóeltakarítási és síkosságmentesítési munkákat először a gyorsforgalmi úthálózaton és a főutakon, majd a felüljárókon és hidakon, a településeket összekötő mellékutakon, végül az alacsonyabb forgalmú bekötőutakon végzik el a szakemberek – közölte a közútkezelő, és külön felhívta a figyelmet: ónos esőben nehezebb a síkosságmentesítés, mivel a csapadék lemoshatja a burkolatra kiszórt sót.

A közútkezelő az autósoktól azt kéri, utazás előtt tájékozódjanak az aktuális útviszonyokról. A társaság megyei diszpécsereinek és az Útinform munkatársainak minden telefonos elérhetősége megtalálható a www.utinform.hu és a www.kozut.hu oldalon. Az Útinform weboldalán kora reggeltől késő estig, mindennap háromóránként tesznek közzé országos összesítést az aktuális útviszonyokról – áll a közleményben.