Hargitai Anna Magna kapta a Hit pajzsa díjat

 

Ezt az elismerést olyan papoknak és szerzeteseknek ítélik oda 2002 óta, akik a kommunista diktatúra alatt is hűségesek maradtak hitükhöz. A 90 éves kitüntetett a kommunizmus idején „illegális szerzetesként” élt, volt, hogy titokban hittanórákat tartott.

A legnehezebb időkben is megmaradtam magyarnak és kereszténynek ezt mondta az M1-nek Hargitai Anna Magna, miután átvette a Hit pajzsa díjat.

Magna nővér arról beszélt: a legnehezebb időkben is egyedül Istenbe vetett hite tartotta meg. Az Isteni Megváltóról Nevezett Nővérek tagját éveken keresztül üldözte az ÁVO, a kommunista diktatúra alatt hosszú hónapokat töltött vizsgálati fogságban és internálótáborban. De volt olyan időszak is, amikor a hatalom parancsára illegális szerzetesként lövészárkot kellett ásnia.

Hargitai Anna Magna megváltós nővér, aki átvette a Parma fidei – Hit pajzsa díjat a kommunizmus áldozatainak emléknapja alkalmából tartott ünnepségen a Szent Margit Gimnázium dísztermében 2018. február 24-én. MTI Fotó: Soós Lajos

Bármilyen körülmények közé kerültem, ha sírni kellett, akkor azért a könnyeimet ajánlottam fel, mindig megmaradtam magyarnak és kereszténynek  mondta a díjátadón a nővér.

Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke beszédet mond a kommunizmus áldozatainak emléknapja alkalmából tartott ünnepségen a Szent Margit Gimnázium dísztermében, ahol átadták a Parma fidei – Hit pajzsa díjat Hargitai Anna Magna megváltós nővérnek 2018. február 24-én. MTI Fotó: Soós Lajos

Az elismerést az Országgyűlés alelnöke adta át. Lezsák Sándor elmondta, a bolsevik és a náci diktatúra közös vonása, hogy a hatalom megszerzéséért és megtartásáért a legembertelenebb tetteket is hasznosnak és célravezetőnek tartották. A parlament alelnöke kiemelte, Kelet-Közép-Európában a kommunizmus áldozatainak száma eléri az egymilliót. De jóval többen vannak azok, akiket a rendszer egész életükre megnyomorított.