Még az Északi-sarkon is melegebb lehet vasárnap, mint itthon

 

Délben életbe a lépett a vörös a kód a várható extrém hideg időjárás miatt. Az előrejelzések szerint a következő napokban nappal is mínuszok lesznek, éjszakánként pedig mínusz 20 fok is előfordulhat. A vörös kód azt is jelenti, hogy fokozottan figyelnek a hajléktalanokra és az egyedül élőkre.

Délben életbe a lépett a vörös a kód a várható extrém hideg időjárás miatt. Az előrejelzések szerint a következő napokban nappal is mínuszok lesznek, éjszakánként pedig mínusz 20 fok is előfordulhat. A vörös kód azt is jelenti, hogy fokozottan figyelnek a hajléktalanokra és az egyedül élőkre.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat legfrissebb előrejelzése szerint szombat estig eleinte délnyugaton, majd a középső országrészben több lesz a felhő, és ott havazás, hózápor is várható, másutt több órára kisüt a nap. Az északkeleti, északi szél többfelé megerősödik, északkeleten néhol viharossá fokozódik.

Nyugaton néhol gyenge hófúvás előfordulhat. A hőmérséklet kora délután -3 és +3, késő este -3, -10 fok között várható. Vasárnap hajnalra általában -7 és -14 fok közé hűl le a levegő, de a derült, havas, szélvédett tájakon hidegebb is lehet.

hofuv

Amikor az északi sarknál is melegebb lesz, mint Magyarországon

Az Országos Meteorológiai Szolgálat Facebookon osztotta meg a következőt: az első hallásra hihetetlennek tűnő furcsaság egy speciális légköri helyzet eredményeképpen állhat elő a következő napokban. Északkelet-Európában egy masszív magasnyomású képződmény – hétköznapi nevén anticiklon – épült ki, amely tulajdonképpen megfordítja az áramlást a kontinens nagy részén.

A jól megszokott nyugatias áramlás helyett az anticiklon déli peremén keletről fog fújni a szél, amely fagyos levegőt hoz hozzánk, egyenesen Oroszországból. Ugyanakkor az anticiklontól nyugatra, északnyugatra egészen az Északi-sarkig felhatol az enyhe, szubtrópusi légtömeg, hatalmas anomáliát (átlagostól való eltérést) okozva a térségben.

Ily módon állhat elő, hogy szombat este a Norvégia legészakibb pontjától még 1000 km-re „feljebb” található Spitzbergákon fagypont fölé emelkedik a hőmérséklet, míg Észak-Magyarországon már -10 fok alá is be fog nézni.

Forrás: OMSZ

Forrás: OMSZ

Tavaly óta van vörös kód

A kormány tavaly döntött a “vörös kód” intézményének bevezetéséről. Ez azt jelenti, hogy ha extrém hideg esetén kiadják a “vörös kódot”, akkor a bentlakásos szociális intézményeknek is ellátást kell biztosítaniuk hajléktalan embereknek, amennyiben a diszpécserszolgálat azt jelzi, hogy a hajléktalanokat ellátó rendszer az adott szükségletű hajléktalant nem tudja fogadni.

Czibere Károly Az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkára elmondta: a potenciális befogadó intézmények, a diszpécserközpontok és az utcai szociális munkások is felkészültek a riasztással járó feladatokra.

hideg

Arra kérte a lakosságot: a következő napokban fokozottan figyeljenek oda az utcán kihűléssel fenyegetett és az otthonukban egyedül élő idős emberekre egyaránt, és szükség esetén hívjanak nekik segítséget. A diszpécserszolgálat telefonszámai megtalálhatók a diszpecserportal.hu oldalon – tette hozzá.

Az ország minden részén készenlétben állnak a szociális munkások. Csikai Márk, az Utcai Szociális Segítők Egyesületének munkatársa az M1-nek Tatabányán elmondta: három utcai gondozó szolgálatot működtetnek, amelyek fokozottan ügyelnek a köztereken, illetve fűtetlen helységben élőkre. Huszonnégy órás diszpécser és krízisautó-szolgálat is működik, amikkel irányítják és szállítják a szociális munkásokat.

A riasztás a mostani meteorológiai előrejelzések alapján várhatóan egy hétig lesz érvényben.