Sokat köszönhet a hazai turizmus az idegenvezetőknek

 

Újabb és újabb rekordok dőlnek meg idehaza az idegenforgalomban, akár a vendégéjszakák számát, akár az ágazat GDP-re vagy a munkaerőpiacra gyakorolt hatását nézzük. Az eredményekben jelentős szerepük van az idegenvezetőknek is, akiknek felkészültségén, elhivatottságán, kedvességén keresztül szereznek tapasztalatot hazánkban, hazánkról a turisták. Vasárnap, az idegenvezetők világnapján a szakma képviselői azzal ünnepelnek, hogy városnézéseket tartanak országszerte.

Az Idegenvezetők Világszövetségének Egyesületének legelső találkozóján született a gondolat, hogy február utolsó vasárnapja legyen az idegenvezetők világnapja, amelyen a szakma képviselői bemutathatják tudásukat, felkelthetik a városvezetők, a média, a lakosság figyelmét az idegenvezetők szakmai felkészültségére, értékteremtő és -közvetítő munkájára. Ezen a napon már sok esztendő óta rendeznek Budapesten és egyes vidéki nagyvárosokban is ingyenes városnézést – így történt ez az idén is. A fővárosban vasárnap zárul a kapcsolódó négynapos rendezvénysorozat.

A budapesti rendezvénysorozat társszervezőjének, a Budapesti Fesztivál- és Turisztikai Központ (BFTK) ügyvezető igazgatója, Bán Teodóra az M1-en nemrégiben arról beszélt: az idegenvezetők felkészültsége, elhivatottsága éppen olyan lényeges, mint a kedvességük, hiszen ők azok, akiken keresztül tapasztalatot és benyomásokat szereznek a turisták.

Botta Ádám idegenvezető beszél csoportjának a Vajdahunyadvárban. Budapesten, az Idegenvezetők Világnapján Több száz idegenvezető segítségével lehet majd megismerni a fővárost (MTI-fotó: Soós Lajos)

Budapest, Vajdahunyad vára
(MTI-fotó: Soós Lajos)

Több száz idegenvezető kalauzolta az érdeklődőket a szakma világnapja alkalmából rendezett eseménysorozaton a főváros több pontján csütörtöktől vasárnapig. Több mint százhúsz tematikus séta, buszos és hajós városnéző programok, valamint tárlatvezetések, épületbejárások és múzeumlátogatások is várták az érdeklődőket a főváros több pontján.

A hivatalosan tevékenykedő magyar idegenvezetők száma – akiknek szakmai felkészültségét világszerte elismerés övezi – jelenleg mintegy 10 ezerre tehető. Nem kis részben az ő tevékenységüknek, a hazai értékekre, a múltunkra-jelenünkre vonatkozó értékközvetítő szerepének is köszönhetők az elmúlt évek kedvező hazai turisztikai mutatói.

Világszinten is kiemelkedőek a magyar mutatók

Az utóbbi évek tendenciái alapján elmondható, hogy magas fordulatszámon pörög itthon a turizmus, amely jelentős mértékben járul hozzá a gazdaság élénkítéséhez és a munkahelyteremtéshez is. A közvetett hatásokkal együtt a teljes hazai GDP-nek több mint 10 százalékát adja, ami meghaladja a világszintű átlagot és az európai országok mezőnyében is kiemelkedő eredménynek számít. Ugyanez az arány 2010-ben még mintegy 8,7 százalékos volt.

A turizmushoz köthető területeken hazánkban jelenleg több mint 400 ezer ember dolgozik, a foglalkoztatáshoz való hozzájárulás mértéke nagyjából 13 százalékos, ami a 2010-es 11 százalékhoz képest szintén jelentős növekedés.

Duplájára nőtt a vendégéjszakák száma

A turizmus teljesítménye 2010 óta évről évre rekordokat dönt Magyarországon, 2017-ben pedig minden idők legjobb turisztikai évét könyvelhettük el. A kereskedelmi szálláshelyekre érkező vendégek száma alig maradt el a 12 milliótól, az általuk eltöltött vendégéjszakák száma pedig megközelítette a 30 milliót is. Ez történelmi jelentőségű eredménynek számít, és a 2010-es adatokhoz képest összesen 51 százalékos növekedést jelent.

A növekedés a belföldi és a külföldről érkező turistáknak egyaránt köszönhető, a vendégforgalom nagyjából fele-fele arányban oszlik meg közöttük, kismértékben a külföldiek javára eltolódva, ami egészséges aránynak tekinthető a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) tájékoztatása szerint. A belföldi vendégek száma tavaly csaknem 54 százalékkal, mintegy 6,2 millióra nőtt, a vendégéjszakák száma – nagyjából 14,6 millió – pedig csaknem duplájára, azaz 47 százalékkal emelkedett a 2010-es adatokhoz képest. A külföldi forgalmat tekintve hasonlóan lehet elkönyvelni a növekedést a vendégszám 67 százalékkal, a vendégéjszakák száma pedig 55 százalékkal, közel tizenötmillióra nőtt 2010-hez képest.

Tavaly csaknem háromszázmilliárd forintot hozott a turizmus

A szállásdíjbevételek tavaly összesen 278 milliárd forintot tettek ki, ami még a vendégéjszakák számánál is dinamikusabb, mintegy 114 százalékos emelkedés a 2010-es eredményhez viszonyítva. A belföldi forgalomból származó bevétel 105 milliárd forint, a külföldiek esetében pedig 173 milliárd forint volt.

A kikapcsolódni vágyók tavaly mintegy 3354 szálláshely közül választhattak itthon: összesen 97 ezer szobával, 341 623 férőhellyel várták a vendégeket. A szobakapacitás-kihasználtsága átlagosan 47 százalék volt.

Sikeres volt a BFTK legutóbbi, Budapestet népszerűsítő marketing-kommunikációs kampánya: az akciónak, valamint a bel- és külföldi turisták szavazatainak köszönhetően Budapest nyolcadikként végzett a TOP 10 legjobb európai úti cél között.

Leköröztük Európát

Az európai vendégforgalom bővülésének ütemét mintegy 1,6 százalékponttal felülmúlva Magyarországon legalább 7 százalékkal nőtt a kereskedelmi szálláshelyeken eltöltött vendégéjszakák száma 2017-ben.

A fővárosban még ennél is nagyobb mértékben, csaknem 7,3 százalékkal nőtt a vendégforgalom, és ezzel Budapest átlépte a 10 milliós vendégéjszaka számot. Emellett az immár negyedik éve 6 százalék feletti ütemben bővülő vendégéjszakák száma majdnem elérte a 30 milliót.

A szállásdíjbevételek növekedése még ennél is magasabb volt, 17 százalékot megközelítő bővülési ütemre kapcsolt.

Magyar Turisztikai Szövetség Alapítvány kuratóriumának elnöke a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában arról beszélt, jelentősen javult a szolgáltatások színvonala, az elmúlt évek fejlesztéseinek a gyümölcse beérett.

Egy turista fotóz a Lánchíd közelében  Budapesten (MTI-fotó: Balogh Zoltán)

Budapest – Lánchíd
(MTI-fotó: Balogh Zoltán)

Folyamatosak a beruházások

Fejlesztik a Csillaghegyi Strandfürdőt is. Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter úgy látja, Budapest turisztikai vonzerejét növeli a mintegy 3,5 milliárd forintos beruházás.

Nem meglepő, hogy eddig nem tapasztalt léptékű fejlesztések zajlanak az ágazatban évek óta, és az idén is jelentős beruházások várhatók a turizmusban. Guller Zoltán, a Magyar Turisztikai Ügynökség vezérigazgatója a napokban Kőszegen bejelentette, hogy a következő években több mint 7,5 milliárd forintnyi turisztikai célú támogatás lendítheti fel Vas megye vendégforgalmát.

Győrben is komoly fejlesztések várhatók: a Modern Városok Program keretében átépítik a színházat, és kialakítanak egy új filharmonikus központot is. Kell a fejlesztés, hiszen a város vendégforgalma egy év alatt több mint 13 százalékkal nőtt.

Hévíz polgármestere, Papp Gábor nemrég bejelentette: az a cél, hogy a vendégéjszakák száma tartósan meghaladja az 1,2 milliót a városban, sőt, idővel a 1,5 milliós adatot is szeretnék elérni. A polgármester hozzátette, terveikben jelentős mértékben támaszkodnak a város által működtetett sármelléki Hévíz–Balaton Airport előirányzott fejlesztésére, valamint a minőségi turizmus további erősítésére.

Bejelentették azt is a héten, hogy ebben az évben március 1. és 4. között rendezik meg az ország és a régió legjelentősebb turisztikai seregszemléjét, az Utazás 2018 kiállítást. A rendezvényen – a Hungexpo Budapesti Vásárközpontban – 21 ország 280 kiállítója várja az érdeklődőket.