Hideg időben védő intézkedésekről kell gondoskodni

 

Védő intézkedésekről kell gondoskodniuk a munkáltatóknak, ha munkavállalóik a munkaidő legalább felében hidegben dolgoznak – hívta fel a figyelmet Simon Attila, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) munkaerőpiacért felelős helyettes államtitkára az M1 aktuális csatorna csütörtök esti műsorában.

A hét végétől várható extrém hideg kapcsán elmondta: a jogszabály szerint szabadtéren plusz 4 Celsius-fokos, zárt helyen plusz 10 fokos középhőmérséklet alatt óránként 5-10 perc pihenőidőt kell adni a dolgozóknak, amit melegebb helyen tölthetnek, és legalább 50 fokos teát kell biztosítani számunkra.

A munkavédelmi hatóság a szokásos ellenőrzések mellett vizsgálja a hideg időben érvényes előírások betartását is – hangsúlyozta a helyettes államtitkár.

Hozzátette: nem nagy számban, de minden évben érkeznek bejelentések arról, hogy munkáltatók elmulasztottak különböző intézkedéseket, ezeket kivizsgálják.

A hatóság inkább figyelmeztet, és csak végső esetben bírságol. Mindenkinek az az érdeke, hogy a többnyire tájékozatlanságból fakadó hibák ne ismétlődjenek – fogalmazott Simon Attila.

További részletek a http://www.ommf.gov.hu oldalon olvashatók.