Több mint tizenegyezer férőhelyen várják a hajléktalanokat

 

A február utolsó napjaira várható hideg időben is felkészült a hajléktalanellátó rendszer a segítségnyújtásra: a téli időszakban országszerte összesen 11 100 férőhelyen várják a fedél nélkülieket – közölte az Emberi Erőforrások Minisztérium (Emmi) kedden az MTI-vel.

Országosan a hajléktalan emberek számára 9600 férőhely áll rendelkezésre, és a krízisidőszakban a férőhelyek számát további 1500-zal bővítette a kormány. A krízisidőszak többletköltségeire 360 millió forintot biztosít a kormány, ezenfelül az extrém hideg miatt az esetleg megnövekedő költségek esetére 50 millió forintot különített el, valamint 62 millió forintot biztosít a téli időszakban a megnövekedett terhelés mellett dolgozó diszpécserközpontok támogatására is. A hajléktalan emberek számára fenntartott éjjeli menedékhelyek kihasználtsága 2018-ban országosan 84, a fővárosban pedig 83 százalékos volt.

Képünk illusztráció (MTI-fotó: Mónus Márton)
Képünk illusztráció (MTI Fotó: Mónus Márton)

Szükség esetén az Emmi kiadhatja a vörös kódot, amely szerint a bentlakásos szociális intézményeknek is ellátást kell biztosítaniuk néhány éjszakára azoknak a hajléktalan embereknek, akik nem tudnak más módon segítséget kapni.

Továbbá a kormány a szociális tüzelőanyag-program keretét 3 milliárd forintról 4 milliárdra növelte. Ebből a mostani télen 2255 kistelepülésen biztosítanak ingyenes tüzelőanyagot.

A közlemény szerint már ezer faluban működik falugondnoki és ötszáz tanyasi területen tanyagondnoki szolgálat, amelyeknek a téli időszakban szintén fontos szerepe van főleg az egyedül élő idősek gondozásában, a kihűlések megelőzésében. A falugondnoki szolgálat több mint félmillió embert segít.