Jó példák érvelnek a házasság mellett

 

Véget ért a 2018-as házasság hete Magyarországon, az első eredményekről és utóhangokról a programsorozat magyarországi felelőse, Herjeczki Kornél számolt be a Kossuth Rádió kedd reggeli műsorában, aki szerint a házasság mellett az a legerősebb érv, hogy működik.

Szerinte ugyanis addig, ameddig vannak emberek, akik tíz-húsz-harminc év házasság után is mosolyognak, akkor az mások számára is jelenthet inspirációt, reményt és erőt adhat az újrakezdéshez azoknak, akiknél pillanatnyilag ellaposodik – fogalmazta meg a programfelelős a rendezvénysorozat lényegét. Herjeczki Kornél ismertette: világszerte milliók csatlakoznak évente a rendezvényhez, hazánkban február 11-től rendezték meg az idei házasság hetét, negyven százalékkal több településen, mint tavaly.

Idén is folytatódott az a magyar hagyomány, hogy egy olyan házaspárt választottak a rendezvény arcának, akiknek az életútjából sokat tanulhat mindenki, idén Zámbori Soma színművészre és feleségére, Farkas Ritára esett a szervezők választása, de az ő történetükön kívül még sok helyi pár került a figyelem középpontjába – tette hozzá.

Az évenként megrendezendő tematikus hétnek az a célja, hogy a jó példákon keresztül pozitív hatást váltson ki a házasság intézménye iránt, és ellensúlyozza a rossz példákat, és így élményszerűvé tegyék a házasság bemutatását – hangsúlyozta Hejreczki Kornél, aki szerint még mindig érződik az az individualista szemlélet a társadalomban, ami egészen a közelmúltig a házasságok számának erőteljes csökkenését okozta a világon.

A magyar kormány által idén meghirdetett családok évével kapcsolatban úgy fogalmazott: a cél az, hogy olyan családokra épüljön a társadalom, amelyben az egymás iránt elkötelezettség mellett a gyerekek is jól érzik magukat, ezért is örülnek, hogy a családok évébe integrálódott a programsorozat, ami – ismertetése szerint – a hazassaghete.hu honlapon tovább folytatódik.