Megerősített szolgálat a várható havazás miatt a Dunántúlon

 

A hétfői napsütéses idő után keddtől péntekig újra az évszaknak megfelelő, télies idő várható. A dunántúli megyékben ráadásul szinte végig havazás várható, egyes térségekben 15-20 centiméternyi friss hó is hullhat. A Magyar Közút Nonprofit Zrt. a havazással várhatóan érintett területeken valamennyi hóeltakarító eszközét készültségbe helyezte, a szükséges megelőző szórásokat már ma megkezdi. Az autósokat arra kérik a szakemberek, hogy a következő napokban fokozott óvatossággal vezessenek, utazás előtt pedig tájékozódjanak az aktuális útviszonyokról.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzései alapján keddtől péntekig az ország Dunától nyugatra eső területein jelentős mennyiségű friss hó várható, kedden elsősorban Győr-Moson-Sopron, Vas és Zala megyében, szerdán pedig a Dunántúlon, illetve a Duna–Tisza közén is. Az előrejelzések alapján keleten és északkeleten nem várható havazás, az éjszakai hőmérsékletek nulla fok alá süllyednek majd ezekben a térségekben is.

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. továbbra is valamennyi sószórásra és hóekézésre alkalmas gépjárművével elvégzi a szükséges preventív beavatkozásokat, hogy megakadályozza leeső hó letapadását a burkolatra. A havazás előrehaladtával a következő napokban is ütemezetten látja majd el a társaság a hóeltakarítási munkákat. Első körben a gyorsforgalmi és főutakon avatkoznak be, majd ezt követik a mellékutak.

Az egyes területekre előre beosztott munkagépek körülbelül 30-50 kilométernyi utat járnak be egy fordulókörrel, a forgalomtól és a beavatkozási igényektől, valamint domborzattól függően, ez mintegy 2-5 órát vehet igénybe, amit bizonyos esetekben többször is meg kell ismételni. Főleg a magasabban fekvő dunántúli területeken több napon át is 10-15 centiméternyi friss hó is hullhat, a társaság folyamatos munkavégzése mellett így időszakosan télies útviszonyok lehetnek majd egyes térségekben.

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. ezért az irányító ügyeleti szolgálatot is megerősíti a várhatóan megnövekedő bevetésirányítási feladatok miatt. A társaság arra kéri az autósokat, hogy a következő napokban is fokozott óvatossággal, az út- és látási viszonyoknak megfelelően közlekedjenek és csak megfelelő mintázatú, profilmélységű téli gumikkal induljanak útnak, és érdemes még az utazás előtt tájékozódniuk.

A legfrissebb és leggyorsabb információt a társaság megyei diszpécsereitől és az Útinform szolgálatának munkatársaitól szerezhetik be, továbbá minden telefonos elérhetőségük megtalálható a www.utinform.hu és a www.kozut.hu oldalon. Az Útinform weboldalán kora reggeltől késő estig, minden nap, háromóránként tesznek közzé országos összesítést az aktuális útviszonyokról, erről ezen a linken tájékozódhatnak az érdeklődők: http://utinform.hu/hirek/ut-es-latasi-viszonyok-a-kozutakon-2017-2018.