Így kell hatékonyan és tudatosan szeretni

 

Egy kapcsolat akkor működik jól, ha a felek figyelnek az öt szeretetnyelvre.

Azt gondolnánk, hogy szeretni valakit egyszerű dolog, pedig nagyon is összetett. A szeretet emberi kommunikációk összessége, ami tanulható. A szakemberek beszélgetések során mutatják meg az érdeklődőknek, hogy hogyan tudnak hatékonyan és tudatosan szeretni, illetve szeretve lenni. A legszentebb emberi érzelem megélésében sokat segít, ha feltérképezzük mit is jelent maga a szó: szeretet.

Gary Chapman attól lett világhírű pszichológus, mert felfedezte 20 évvel ezelőtt, hogy az emberek miért értik félre egymást – emlékeztetett Herjeczki Kornél, a házasság hete koordinátora az M1 Életkor című műsorában.

Kovács Janka, az Aurum Életműhely lelki gondozója szerint a félreértés többnyire abból fakad, hogy a felek nem figyelnek az öt szeretetnyelvre: az elismerő szavakra, a minőségi időre, az ajándékozásra, a szívességekre és a testi érintésre. Pedig egy kapcsolat akkor működik jól, ha ezek mindegyike jelen van.

Felmerülhet a kérdés, honnan tudható, ismerhető fel, hogy valakinek mi a szeretetnyelve. Ha valaki dicsér egy másik embert, akkor valószínűleg az elismerő szó a szeretetnyelve. Amennyiben sok ajándékot ad a másiknak, akkor lehet, hogy az ajándékozás a szeretetnyelve. Ha valaki azt mondja, úgy szeretne több időt tölteni a másikkal, akkor a társa szeretetnyelve a minőségi idő – magyarázta Herjeczki Kornél. A szeretetnyelv tehát érzés és cselekvési terv is egyben, amelyek felismerése pozitív változásokat eredményez.

Kovács Janka szerint előfordulhat, hogy valaki 30 éve ismétel egy viszonylag rossz kapcsolati sémát, mindig ugyanazt szúrja el, mindig ugyanabban akad el. Amint elkezd ezen változtatni, és tényleg fejlődni tud benne, akkor lépéseket tesz az egészsége felé.

Sokszor már egy beszélgetés is közelebb visz a szeretetnyelv felismeréséhez.