Terembérlettel is támogatta a Független Diákparlament munkáját a Friedrich Ebert alapítvány

 

Eszközbérletre és cateringre is nyert támogatást korábban a Független Diákparlament a német szociáldemokratákhoz, az SPD-hez köthető alapítványtól. A kommunikációs koordinátor a hirado.hu-nak arról is beszélt, a legutóbbi, januári demonstrációjukat szakszervezetek és magánszemélyek támogatták.

Terem- és eszközbérletére, cateringre, illetve a kapcsolódó adminisztrációs költségek fedezésére kapott pénzt a német szociáldemokratákhoz, az SPD-hez köthető Friedrich Ebert alapítványtól a Független Diákparlament. Tarnay Kristóf Ábel, a Független Diákparlament kommunikációs koordinátora a hirado.hu-nak elmondta: két alkalommal nyertek el támogatást az alapítványtól, amit az országos diákfórum és a Független Diákparlament plenáris ülésének fedezésére fordíthattak a kiírásnak megfelelően.

(A pályázatokra vonatkozóan további információkat ígért a hirado.hu-nak Tarnay Kristóf Ábel, amint ezek megérkeztek, frissítjük cikkünket – a szerk.)

A Független Diákparlament legutóbb január 19-én szervezett demonstrációt a budapesti Alkotmány utcában, az oktatás reformjáért tüntettek.

Budapest, 2018. január 19. A Demonstrálj az oktatásért címmel a közösségi médiában meghirdetett tüntetés az Alkotmány utcában a Kossuth térnél 2018. január 19-én. MTI Fotó: Szigetváry Zsolt

A Demonstrálj az oktatásért címmel a közösségi médiában meghirdetett tüntetés az Alkotmány utcában a Kossuth térnél 2018. január 19-én (MTI-fotó: Szigetváry Zsolt)

A Diákparlament kommunikációs koordinátora portálunknak úgy fogalmazott: a szervezők erre a tüntetésre civil szervezetektől, szakszervezetektől és magánszemélyektől kaptak adományokat. Az SPD-hez köthető Friedrich Ebert alapítványnál nem lehet szabadtéri rendezvények, demonstrációk támogatására pályázni, a Független Diákparlament (FDP) pedig – ezt tudva – nem is nyújtott be hozzájuk pályázatot a januári demonstrációra vonatkozóan – tette hozzá Tarnay Kristóf Ábel, a Független Diákparlament kommunikációs koordinátora.

Valótlanul állítottuk korábban, hogy az FDP januári tüntetését a Friedrich Ebert alapítvány pályázatán elnyert pénzből finanszírozta. Ezzel szemben tény – ahogyan azt fentebb írtuk -, hogy az alapítványtól a diákképviselet korábban, két másik rendezvény megszervezésére nyert el támogatást, azt kizárólag arra fordította.

 

Az MTI januári híradásában arról számolt be, hogy a diáktüntetésen, bár arra az előzetes visszajelzések alapján több mint tízezer embert vártak, körülbelül ezerhét-ezernyolcszázan vehettek részt. Tarnay Kristóf Ábel kommunikációs koordinátor a hirado.hu-nak azt mondta, hogy a fenti adatokkal szemben a rendezvényen a legóvatosabb becslések szerint három-négyezren, egyes becslések szerint öt-hatezren voltak.

Tarnay Kristóf Ábel arra is kitért, hogy a tüntetés résztvevői szerinte megérdemelték volna, hogy Palkovics László Emmi-államtitkár megindokolja kijelentését, mely szerint nem tartja reálisnak a rendezvényen felolvasott 12+1 pontot. Hozzátette, hogy megkeresésükre a miniszterelnök sem reagált, Lázár Jánosnál pedig elutasításba ütköztek.

A kommunikációs koordinátor azt közölte, hogy a januári tüntetés után újabbat terveznek „az oktatás szükséges reformjáért, a 12+1 pontért, egy modern, demokratikus, a diákok túlterheltségét csökkentő oktatási rendszerért”.