Tombol az influenzajárvány

 

Az elmúlt héten tovább emelkedett a betegek száma, újabb 70 ezer ember fordult orvoshoz influenzaszerű tünetekkel. Ráadásul egyre többen kerülnek kórházba a vírus miatt. Ahogy az lenni szokott főleg az idősek és a gyermekek vannak veszélyben. A járvány vége pedig még messze van.

Megnövekedett a betegforgalom a háziorvosi rendelőkben, a legtöbben influenza tüneteivel keresik fel az orvosokat.

Több tüdő, arcüreg és középfülgyulladásos beteget kellett ellátni az elmúlt hetekben. A háziorvosok szerint az emberek zöme nem veszi komolyan az influenza tüneteit és betegen mennek dolgozni, amivel nemcsak maguknak, hanem másoknak is ártanak.

Ferenczi Attila háziorvos az M1-nek azt mondta, a napi betegforgalomból körülbelül 30-40 ember az, aki influenza-szerű vagy tipikus influenza tünetekkel érkeznek hozzá. A tipikus tünetek a hirtelen magas láz, végtagfájdalmak, szédülés, fejfájás és elesettség-érzés.

A látogatási tilalomról szóló tájékoztató a nyíregyházi Jósa András Oktatókórház Gyermekgyógyászati Osztálya egyik bejáratán 2018. február 6-án (MTI Fotó: Balázs Attila)

A látogatási tilalomról szóló tájékoztató a nyíregyházi Jósa András Oktatókórház Gyermekgyógyászati Osztálya egyik bejáratán 2018. február 6-án (MTI Fotó: Balázs Attila)

Több kórházban is látogatási tilalmat kellett elrendelni, mert az influenzás megbetegedések aránya átlépte a járványküszöböt. Csongrád megye valamennyi kórházában több mint egy hete nem lehet látogatni a betegeket. Kedden Debrecenben a Kenézy Gyula Egyetemi kórházban rendelték el a tilalmat. Baján és Szekszárdon is korlátozásokat vezettek be.

Szűcs Mária, a szekszárdi Balassa János Kórház igazgatója elmondta, a látogatási tilalom célja, hogy akinek nem feltétlenül szükséges bemennie a kórházba, az ne is menjen, mert akár beteg lehet már vagy a vírusfertőzés állapotában lehet és ezzel együtt vírusürítő, magyarul fertőző forrásként szerepelhet.

Egy hónapja tart a járvány

A szakemberek szerint újra jelentősen nőtt a megbetegedések száma, az elmúlt egy hét alatt majdnem 70 ezren fordultak orvoshoz. Ez 27 százalékkal több, mint egy héttel korábban. A legtöbben Fejér megyében és Budapesten betegek, de sokan vannak Pest, Békés, Somogy, Heves és Zala megyében is.

Szabó Enikő, az Országos Közegészségügyi Intézet főigazgató-helyettese elmondta, többségében továbbra is a B vírus okozza a megbetegedést és ennek a különböző típusaival találkozhatunk, de természetesen az A vírus, a H1N1, a H2N2-vel is. Hozzátette: az influenza víruson kívül egyéb vírusok is tudnak hasonló tüneteket okozni.

Ezen a héten 276 ember került kórházba az influenza súlyos szövődményei miatt, közülük 55 beteget intenzív osztályon ápolnak.