Campus Mundi – kitárulhat a világ a fiatal egyetemisták előtt

 

Közeleg a Campus Mundi nemzetközi ösztöndíjra való jelentkezési határidő. A magyar kormány által is támogatott, 2016-ban elindított program keretében több ezer egyetemista tölthet el néhány hónapot álmai országában.

Finnugor szakosként Finnországba mehetett az a fiatal egyetemista, aki megszólalt a Kossuth Rádió Napközben című műsorában. Úgy fogalmazott, az, hogy finnül és angolul is hallgatott órákat, sokat segített a későbbi tanulmányaiban, és az akadályokat könnyebben vette. Arról is beszélt: semmi gondja nem volt a helyiekkel, sőt, örültek is a messziről érkezetteknek, ugyanis a multikulturalizmust természetesnek tartották.

Természetesen a külföldi tanulási lehetőségek nincsenek meg anélkül, hogy itthon ne találnák meg azokat külföldi intézmények, bár ez a műszaki szakokon kevésbé jellemző – ezt már Földesi Péter, a győri egyetem rektora mondta. Az Erasmus mellett van még a Stipendium Hungaricum, ami lehetővé tette azt, hogy a világ minden tájáról érkeznek például Győrbe hallgatók, és négy-öt év múlva egy nemzeti sajátosságokat megtartó, de nemzetközi hírű egyetem legyen a győri Széchenyi – fogalmazta meg a távlati terveiket a rektor.

Sokat érhet egy külföldi szakmai tapasztalat itthon

A Campus Mundi 2016-ban kezdődött, és 2021-ig érhető el a felsőoktatásban részt vevő hallgatók számára, előtte a Campus Hungary volt elérhető – mondta Székely Ágnes, aki a Tempus Közalapítvány részéről ismertette az ösztöndíjprogram történetét. Azonban, amint arra felhívta a figyelmet, az elődhöz képest az új ösztöndíjprogramban hangsúlyeltolódás van, és a külföldi részképzésekre, illetve a szakmai gyakorlatra helyezi a hangsúlyt. A cél ezzel kapcsolatban az, hogy a végzett hallgatók mintegy húsz százaléka tényleges szakmai gyakorlaton vegyen részt, eddig ezek pedig szinte kivétel nélkül sikertörténetek voltak.

Jánosy Orsolya, a Debreceni Egyetem Nemzetközi Irodájának vezetője egyetértett a program sikerességében Székely Ágnessel,  és megemlítette, hogy számos terület nemzetközi tanulmányaiban segített a Campus Mundi, és a világ számos pontján tanulhattak az egyetem diákjai a program segítségével, de ezzel az emberi kapcsolataik és a látásmódjuk is fejlődött. Mindehhez hozzátette, Debrecen kampuszán több mint 5 ezer külföldi hallgató tanul, hatvan angolnyelv-képzésen, ez pedig rendkívül népszerűvé teszi őket a különböző csereprogramokban – minden évben jelentős számú idegen nyelvű hallgató érkezik az egyetemre, elsősorban az Európai Unió területéről – sorolta az adatokat az irodavezető. És szinte ugyanennyi debreceni hallgató is kikerül az egyetemről, az Erasmus és az Campus Mundi jóvoltából immáron Európán túlra is.

Drobni Zsófia orvostanhallgató, aki az Egyesült Államokban volt az ország egyik legjobb rákkutató intézetében gyakorlaton a Campus Mundi segítségével, úgy fogalmazott, az orvos-beteg kapcsolat és a konzultáció terén érzi nagyon hasznosnak a kinti látogatását. Kiemelte, az orvostól és az egészségügyi személyzettől a beteg mindig kérdezhetett. A magyar és az amerikai hozzáállás közötti különbségekről szólva úgy fogalmazott: ugyan tudja, hogy orvostanhallgatóként nem tud hatni a jelenlegi viszonyokra, de egyébként a célja az, hogy saját rendelésén megpróbálja érvényesíteni az ott tanultakat.