Tízéves a gyermekszív-transzplantáció Magyarországon

 

Az 1992-ben indult szívtranszplantációs program fontos szegmense a gyermekszív-transzplantáció, amelynek esetében már a donor kiválasztása is komoly kihívást jelent a szakmának. Budapesten a Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinika végzi a felnőttszív-transzplantációt, a Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézet Gyermekszív Központjában pedig a gyermekszív-transzplantációs program zajlik – mondta Hartyánszky István, a Semmelweis Egyetem Szív és Érsebészeti klinikájának szívsebészeti profilvezetője a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában.

„A tavalyi évben és idén is fontos évfordulókat és számokat léptünk át, a többi között megtörtént az 500. szívátültetés, valamint a műszív-programunk is jubilál” – fogalmazott Hartyánszky István.

Legutóbb egy sportoló fiatalember életét sikerült megmenteni azzal, hogy vállalt egy speciális szívműtétet. „Az esetnek számtalan tanulsága van, egy rendkívül különleges fejlődési rendellenességről volt szó, ami majdnem biztos, hogy szívhalálhoz vezetett volna” – mondta Hartyánszky István.

„Most már vannak olyan eszközeink, amelyekkel a keringést és a légzést is fenn tudjuk tartani addig, amíg a diagnózishoz eljutunk, ezek a bizonyos műszív-készülékek” – tette hozzá.

Hartyánszky István aláhúzta: az orvosok nem győzik hangsúlyozni, hogy mekkora szerepet játszhat a különböző szívbetegségek megelőzésében a megfelelő körülmények között végzett sport. „A rendszeres sportolásra biztatunk mindenkit, legyen szó preventív, vagy rehabilitációs célról” – közölte.