Lévai Katalin: A baloldali pártok „már rég elveszítették a hitelüket”

 

Megpróbálják megfélemlíteni és lejáratni – ezt nyilatkozta a Kossuth Rádióban Lévai Katalin. A Medgyessy-kormány egykori minisztere múlt héten jelentette be, hogy saját baloldali pártja is elindul a választáson, mert nem elégedett a jelenlegi baloldal teljesítményével. A bírálói szerint ezzel a kormánypártok érdekeit szolgálja. Volt, aki undorító féregnek, más pedig politikai prostituáltnak nevezte.

Félnek a baloldalon, hogy még egy néhány hónapja alakult párt is nagyobb sikert ér majd el áprilisban, mint a jelenlegi együttműködési formáció – erről beszélt Lévai Katalin, egykori szocialista esélyegyenlőségi miniszter a Kossuth Rádióban. A tavaly nyáron létrejött Lendület Magyarországért Párt alapítója szerint, aki nem akar részt venni a mostani káoszban, azt a baloldalon megpróbálják ellehetetleníteni, de – mint fogalmazott – ezek a pártok már rég elveszítették a hitelüket.

„Soha többé nem lesz hiteles az a párt az emberi jogok és a női esélyegyenlőség területén, amelyik engem mondjuk undorító féregnek, vagy politikai prostituáltnak – de nem is akarnám elismételni ezeket a gyalázatos szavakat – nevez” – fogalmazott Lévai Katalin.

Lévai Katalin egy hete jelentette be, hogy pártja elindul a választáson, amire a baloldalon éles kritikákkal reagáltak.

Mennyit kaphatott ez a politikai prosti, aki most egy másik sarokra állt ki” – Juszt László volt televíziós például így fogalmazott a közösségi oldalon, a bejegyzéshez pedig a szocialista Korózs Lajos is hozzászólt, aki nem határolódott el az eredeti írásban foglaltaktól.

Kunhalmi Ágnes az ATV műsorában intézett kirohanást a Lendület Magyarországért politikusai ellen. Az MSZP budapesti elnöke szerint ugyanis egyenesen bűn, hogy elindulnak a választáson.

„Aki ma megosztja a baloldali szavazókat, egy ilyen politikai klímában, ilyen választójogi törvény mellett, aki nem együttműködés párti, aki tovább osztja és nehezíti a baloldalnak a helyzetét és a szerepét, az szerintem bűnt követ el” – mondta.

Sajtóhírek szerint nem véletlenül tartanak attól a szocialisták, hogy más baloldali pártok szavazókat vihetnek el az MSZP-Párbeszéd szövetségtől. Az Origo vasárnap arról írt, hogy a pártban sokan abban sem biztosak, hogy elérik a parlamentbe jutáshoz szükséges 10 százalékot.

Az MSZP-ben emellett többen azt sem nézik jó szemmel, hogy Karácsony Gergely miniszterelnök-jelöltsége miatt a Párbeszéd aránytalanul sok helyet kapott a közös listán, háttérbe szorítva ezzel a szocialistákat.

A Nézőpont Csoport vezetője a Kossuth Rádióban úgy fogalmazott: az MSZP rossz alkut köthetett a Párbeszéddel, az alig egy százalékos párt ugyanis kevéssé növeli a szocialisták esélyeit.

Mráz Ágoston Sámuel hozzátette: az MSZP-nek a Liberálisokkal kötött szövetség is többet árt, mint használ: a szintén egy százalékos párt ugyanis Fodor Gábor elutasítottsága miatt inkább mínusz egy százalékot jelent majd.