Így dolgoznak a tetem- és méregkereső kutyák

 

Tetem- és méregkereső kutyák dolgoznak a Kiskunsági Nemzeti Parkban. Az egyik kiképzett kutya, Falco, valamint gazdája az elmúlt 4 év során több száz bűncselekményhez is köthető lelettel segítette a hatóságok munkáját.

Falco és Carlo, a természetvédő szimatcsapat oszlopos tagjai. Carlo egy másfél éves belgajuhász kutya, nagyon hiperaktív, izgága jószág – magyarázta Deák Gábor méregmegelőzési koordinátor, akinek a kutyái egyben a munkatársai is.

Carlo a legfiatalabb kolléga, ő, illetve Falco munkakutyák – és egyben Gábor kollégái –, Burkus a házőrző, Tina pedig mindenki kedvence és a jó barátja, ő a házi kedvenc – mesélte Deák Gábor.

A Helikon parlagi sas védelme Magyarországon elnevezésű, európai uniós projekt 2013-ban indult, melynek keretében Falcót speciális méreg- és tetemkereső feladatra képezték ki. Deák Gábor ennek a pályázatnak az indulásakor csatlakozott a természetvédelmi munkához.

Falco tehát komoly természetvédelmi szolgálatot lát el, úgynevezett tetem- és méregkereső kutyaként.

Elterjedt a ragadozómadarak mérgezése

Magyarországon a védett ragadozómadarak mérgezése az elmúlt években nagyon elterjedt, leggyakrabban a karbofurán tartalmú növényvédő szerek végeznek az állatokkal. Pedig ezeket a vegyszereket már 2008-ban betiltották az Európai Unióban.

Az esetek nagy részében nem a ragadozó madarak a fő célpontjai ezeknek a mérgezéseknek, hanem a legális módszerekkel gyéríthető dúvadak: róka, arany sakál. Ám amint ezek a csalétkek bekerülnek a táplálékláncba, onnantól kezdve nagyon sok más faj pusztulását okozzák – mutatott rá Deák Gábor.

Természetvédelmi szempontból a parlagi sas és a rétisas a legveszélyeztetettebb: hivatalos adatok szerint 2012 és 2017 között 56 réti és 36 parlagi sas pusztult el mérgezés miatt.

A parlagi sas magyarországi költőállománya azért is nagyon fontos, mert az Európai Unió állományának több mint kétharmada hazánkban fészkel. És többek között ez azért is fontos, mert a magyarországi populáció ad lehetőséget arra, hogy a faj tovább terjedjen azokba a környező európai országokba, ahol kis számban fordul elő – mondta Deák Gábor.

Így tréningeznek a kutyák

A Kék bolygó stábjának a kutyákkal Deák Gábor a jászsági madárvédelmi területen imitált egy terepi keresést.

Hoztak egy elpusztult egerészölyvet – amely áramütés áldozata lett –, ezt kellett megkeresni a kutyáknak különböző szituációkban.

A kutyák képesek mindenféle állati maradványt megtalálni, valamint akár külön különböző méreganyagokat is.

Gábor a forgatás kedvéért nem rejtette el túlságosan a tetemet, aztán némi előkészületet követően, a már rutinosnak számító Falco indult is a keresésére, majd amikor megtalálta, ugatással jelezte gazdájának.

A kutyáknak bőven akad munkájuk. Kivizsgálnak friss bejelentéseket, ellenőrzik korábbi mérgezések helyszíneit, illetve megelőzési céllal kiemelt madárvédelmi helyszíneken felderítést végeznek, azaz körbeszaglásznak.

A munka végeztével pedig nekik is jár a sikerélmény, vagyis a zsákmány, adott esetben egy labda.

Falco és Deák Gábor az elmúlt 4 év során több száz bűncselekményhez is köthető lelettel segítette már a hatóságok munkáját.

Carlo még tanulóinas a méregkeresésben, de már így is jó pár tetemet talált. Tavaly év végén egy pályázat ugyanis lehetővé tette, hogy még két kutya munkába álljon. Carlo, a Magyar Madártani- és Természetvédelmi Egyesületnél, míg egy Samu nevű jószág a Kiskunsági Nemzeti Parknál teljesít szolgálatot.

A szakértők abban bíznak, hogy az új munkakutyák bevetése még nagyobb előrelépést fog hozni a mérgezések miatti állatpusztulás visszaszorításában.