A Corvin-lánc kitüntetettjeiben a teljesítmény a közös

 

Azokban, akik megkapják a Corvin-láncot, a teljesítmény, az életpálya a közös, szakmai teljesítményük és erkölcsi tartásuk egyaránt példaértékű – mondta a Magyar Corvin-lánc Iroda vezetője vasárnap. Az M1-es csatorna élőben közvetíti az eseményt hétfőn délelőtt 11 órától.

Klinghammer Istvánt azzal kapcsolatban kérdezték az M1-en, hogy hétfőn adják át a Magyar Corvin-lánc kitüntetéseket.

Felidézte: a kitüntetést 1930-ban alapította Klebelsberg Kunó miniszter javaslatára Horthy Miklós kormányzó, 1943-ig adták át tudósoknak, művészeknek, közéleti embereknek, akiket „példaként lehetett állítani a nemzet elé”. Megjegyezte: a Corvin-láncot utolsóként, 1943-ban Lehár Ferenc zeneszerző kapta, de előtte a díjazottak között volt maga Klebelsberg, Korányi Sándor, a jeles orvos, valamint Dohnányi Ernő zeneszerző.

Úgy folytatta: az elismerést 1953-ban megszüntették. 1991-ben az Antall-kormány fel kívánta újítani, de – szavai szerint – „olyan sajtóvisszhangja volt, hogy ez horthysta kitüntetés, nem a kitüntetettek személyét nézték, hanem, hogy ki alapította”, ezért nem vágtak bele.

Közölte: a Corvin-láncot az első Fidesz-kormány alapította újra, Teller Ede fizikus volt az első, aki megkapta. A következő kormányok nem szüntették meg, de nem adták át az elismerést, 2012, a második Fidesz-kormány óta van újra – fűzte hozzá.

Klinghammer István elmondta: közben hét tagra apadt a Magyar Corvin-lánc Testület, holott tizenöt emberből állhatna; hétfőn heten kapják meg a kitüntetést. Úgy fogalmazott: a kitüntetettek a nemzetet, a közösséget szolgálják, a magyarság hírnevét gyarapítják nemzetközi szinten is.

A Corvin-lánc. MTI Fotó: Soós Lajos

A Corvin-lánc. MTI Fotó: Soós Lajos

Az M1 élőben adja az eseményt

Az M1 csatorna élőben közvetíti az eseményt délelőtt 11 órától. A fél órás ünnepséget a Duna World 19.30-tól ismétli, az M5 csatornán pedig 21.05-től láthatják a közmédia nézői. A Kossuth Rádió a különleges alkalomra 18.30-tól Corvin-lánc 2018 című műsort sugározza.

A Duna Televízió február 18-án a Hit, erkölcs és hűség – A Magyar Corvin-lánc kitüntetettjei címmel közel fél órás műsort tűz műsorra, melyet a Duna World február 24-én 16.20-tól ismétel. A Corvin-lánc idei díjazottjaival a közmédia rádiós és televíziós portré sorozatot készít.