A V4-országok gasztronómiáját népszerűsíti a Magyar Turisztikai Ügynökség

 

Különleges fűszerezésű gulyás, újragondolt somlói galuska, knédli, kacsahús csicsóka csipsszel – egyebek mellett ezeket az ételeket lehet majd megkóstolni a SIRHA Budapest 2018 nemzetközi élelmiszeripari és HoReCa szakkiállításon február 7. és 9. között.

A Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) a Magyar Bocuse d’Or Akadémiával és a SVÉT-tel (Stílusos Vidéki Éttermiség) együttműködve a V4-országok, Csehország, Lengyelország, Szlovákia és Magyarország gasztrokultúráját mutatja be. A fogásokat február 12. és 18. között, a V4-menük hetében az MTÜ felhívására csatlakozó éttermekben bárki megízlelheti.

Magyarország 2017-2018-as elnöksége és a visegrádi egyezmény 1991. február 15-i aláírásának tiszteletére a Magyar Turisztikai Ügynökség megrendezi a visegrádi napok eseménysorozatot, amelynek célja a tagországok közti kapcsolatok erősítése, közös értékeink ismertetése, így a V4-országok gasztronómiai kultúrájának bemutatása is. Ennek részeként az MTÜ felkérésére a Magyar Bocuse d’Or Akadémia a vezető cseh, lengyel és szlovák séfekkel összeállította a „V4-menüt”, amelyet február 7-én mutat be a kiállításon. A helyszínen egy játék keretében ezt a tagországok jellegzetes alapanyagait tartalmazó, hagyományos és modern felfogásban elkészített ételeket felvonultató menüt kóstolhatják meg a nyertesek.

A V4-menü különleges ételei a következők lesznek: Magyarország speciális fűszerkeverékkel megbolondított gulyást, desszertnek pedig egy „újragondolt” somlói galuskát állított össze; Csehország főétele az omlós sertéssült sörös pecsenyelével, káposztavariációkkal és knédlivel; Lengyelország főétele a kacsahús csicsókacsipsszel, zellergyökérpürével, füstölt túrógombócokkal, fondant burgonyával és lóbabbal; Szlovákia főétele pedig a szarvasborjú terrine lesz juhtúró ropogóssal, homoktövisgyöngyökkel és diópesztóval, salátával. A fogásokhoz Szik Mátyás örökös magyar bajnok sommelier ajánl magyar borokat.

Az eseményen bemutatott fogásokkal az MTÜ által meghirdetett V4-menük hetéhez csatlakozó éttermek kínálatában február 12. és 18. között a nagyközönség is találkozhat.

AZ MTÜ és a SVÉT a hazai termelőket támogatja

A V4-standon egy külön „Gasztrohub” is várja az érdeklődőket, ahol a Magyar Turisztikai Ügynökség és a SVÉT bemutatja a nagyközönség és a szakma számára azokat a hazai termelőket, akiknek a termékei magas minőséget képviselnek. Ezzel is segítve, hogy termékeik eljussanak a hazai vendéglátóegységekhez. Ennek támogatására a SIRHA Budapest 2018 rendezvényen a SVÉT-asztal termelői adatbázisra épülő, a bor és a gasztronómia kapcsolatát megjelenítő programokat is szerveznek.

Az MTÜ és a SVÉT a termelői piacok és termelők bemutatkozásának is teret biztosít: a kiállítás minden napján egyórás szakmai fórumok lesznek, Vajas Balázs (Pancs Gasztro Placc Piac), Debreczeny Balázs (Azénpiacom.hu) és Blázsovics Balázs „piacosok” részvételével.