Várpalotán adták át az első megújult Digitális Jólét Program pontot

 

Az országban elsőként Várpalotán adták át a megújult Digitális jólét program pontot a városi könyvtárban hétfőn.

Az ország 1500 pontján várhatók a digitalizációt célzó hasonló fejlesztések, összesen 5 milliárd forint értékben – hangsúlyozta várpalotai sajtótájékoztatóján a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium infokommunikációért és fogyasztóvédelemért felelős államtitkára.

Kara Ákos azt mondta, hogy az év végéig megvalósuló programban digitális eszközöket adnak át, növelik az internet sávszélességét, a wifit is kiépítik, korábbi tudástárak újulnak meg és szakértő segítséget nyújtó mentorokat képeznek.

A pályázatban eddig 845 nyertest hirdettek, a második ütem február 28-ig tart – fűzte hozzá.

Az államtitkár kifejtette: több digitális fejlesztési programot indítottak, amelyek összefüggnek egymással. Közülük az egyik legjelentősebb a szupergyors internetprogram, amelynek köszönhetően Veszprém megyében 54 ezer 141 helyen válik lehetővé a gyors internethez való csatlakozás.

Deutsch Tamás, a Digitális jólét programért felelős miniszterelnöki biztos úgy fogalmazott, hogy az unióban is példaértékű a megvalósuló program, mely a polgárok életét jelentős mértékben meghatározza és átalakítja.

A fejlesztések következtében átalakul az élet számos területe, egyebek mellett az oktatás, valamint az üzleti modellek – mutatott rá, hangsúlyozva, hogy a Digitális jólét program nem csupán egy kormányprogram, hiszen a digitális ökoszisztémának számos szereplője van, köztük a magyar polgár.

Közlése szerint nem lesz olyan ország az unióban, amely ezt a programot teljesíteni fogja 2018 végéig, hiszen minimumként a 30 megabit per szekundum sávszélesség elérését célozták meg, de ennek többszöröse is jellemző lesz majd.

Deutsch Tamás beszélt arról is, hogy Magyarországon a világ öt legjobb mobilinternet-hálózatának egyike működik. Fontos döntésnek nevezte az internethasználat áfájának 17-18 százalékos csökkentését, hozzátéve, hogy másfél év alatt 72-ről 78 százalékra nőtt az internetezők száma Magyarországon, s az idén meghaladhatja majd a 79 százalékos uniós átlagot.

A miniszterelnöki biztos arról is beszélt, a digitális kompetenciafejlesztő programokra azért van szükség, mert az internettől – szerinte – az az érzés tartja távol az emberek többségét, hogy nem értenek annak használatához.

Campanari-Talabér Márta, Várpalota polgármestere (Fidesz-KDNP) azt emelte ki, hogy a kormánnyal való együttműködést, jó kapcsolatot erősíti ez a fejlesztés is.