Gyakorlatorientált képzést biztosít a hazai nevelőszülői hálózat

 

Több mint 30 csoport vehetett részt képesített nevelőszülői képzésben az ország szinte valamennyi megyéjében uniós és állami forrásból, egy központi oktatási program keretében. Jelenleg huszonháromezer gyermekről gondoskodik Magyarországon a gyermekvédelmi rendszer, közülük tizenötezren élnek ötezer-ötszáz nevelőszülőnél.

Nyitrai Imre szociálpolitikáért felelős helyettes államtitkár elmondta: a gyakorlatorientált képzéssel abban szeretnék segíteni a még döntés előtt álló nevelőszülő-jelölteket, hogy elsajátítsák azt a tudást és szakértelmet, amellyel boldogulni tudnak.

48 nevelőszülői hálózat működik Magyarországon

2015-ben kidolgozásra került egy teljesen korszerű, központi oktatási program, ennek mentén kerül sor a képzésre – közölte Nyitrai Imre a Kossuth Rádió Napközben című műsorában.

A nevelőszülők számában jelentős különbség van az ország keleti és nyugati része között. Az államtitkár elmondta: a tapasztalatok azt mutatják, hogy Északkelet-Magyarországon nagyobb a nevelőszülői képzésbe bevont nevelőszülők száma. Magyarországon 48 nevelőszülői hálózat működik, amelyek ott épültek ki, ahol a leginkább igény volt rá – tette hozzá.

Fotó: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

Elengedhetetlen a megfelelő szakmai ismeretek elsajátítása

A 240 órás, kilenc hónapon át tartó, a résztvevők számára ingyenes első képzések tavaly decemberben zárultak le.

„A képzési programot olyan komoly, szakmai ismeretekkel rendelkező csoport dolgozta ki, amelynek tagjai a gyermekvédelmi ellátás és különösen a nevelőszülői ellátás területén komoly tapasztalatokat szereztek” – közölte Fülöpné Andrékó Klára, a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság gyermekvédelmi referense.

A megfelelő szakmai felületek ismerete elengedhetetlen a nevelőszülővé váláshoz, de fontos ismerni például a veszteség feldolgozását, hiszen a gyermekvédelembe került gyermekek mindegyike átélte ezt az élményt azáltal, hogy saját családjukból kikerültek – tette hozzá a szakértő.

A gyermek fegyelmezése is nagy kihívás

A nevelőszülőknek pszichésen érteniük kell, hogy mi mozgatja a gyermek viselkedését, és fontos, hogy annak az okát szüntessék meg, ne csak a tüneteket. A programban a pszichológiai képzésen kívül a megfelelő gyógypedagógiai és egészségügyi ismereteket is elsajátítják a leendő nevelőszülők – hívta fel a figyelmet a szakértő.

A gyermek fegyelmezése is nagy kihívás a nevelőszülőknél, míg a saját gyermek esetében van egy érzelmi és vérségi kapocs, addig a befogadott gyermek a bizonytalanságot éli meg a konfliktusok során – fogalmazott Fülöpné Andrékó Klára.

A gyermekvédelmi felügyelet állandó ellenőrzése miatt a nevelt gyermek érzi azt, hogy a helyzete más, mint a saját családjában nevelkedő, vagy az örökbe fogadott gyermek esete. A helyzet megfelelő kezeléséhez a tanácsadók is segítséget nyújtanak a nevelőszülőknek – mondta.

Nyitrai Imre államtitkár hangsúlyozta: a statisztikák azt mutatják, hogy a „2013-ban elindult folyamat szépen beérett”, a 12 éven aluli gyermekeknek már a 85-90 százaléka nevelőszülőkhöz kerül Magyarországon.