Nébih: Január végéig kell befizetni a felügyeleti díj második részletét

 

Január 31-én lejár a múlt évi élelmiszerlánc-felügyeleti díj második részletének befizetési határideje – hívta fel a figyelmet a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih).

Az MTI-hez eljuttatott hétfői tájékoztatás szerint a fizetési értesítő a Nébih bevallási felületén érhető el – a felügyeleti díj második részletét a Nébih elkülönített fizetési számlájára kell utalni. Az élelmiszerlánc-biztonsági hatóság az MTI kérdésére közölte: tavaly a Nébih-hez érkezett felügyeleti díj bevallások összege több mint 10 milliárd forint volt. Ennek második részletét, azaz több mint 5 milliárd forintot kell most befizetniük az élelmiszerlánc szereplőinek január 31-ig.

A díjból befolyó összeget – az élelmiszerlánc-felügyeleti törvény alapján – kizárólag az élelmiszerlánc-biztonsági stratégiában (ÉLBS) meghatározott célok elérésére lehet fordítani. Az összeg 10 százalékából kötelezően fejlesztéseket kell megvalósítani, ebből elsősorban korszerű vizsgálati eszközöket tudott a hatóság az elmúlt években beszerezni. A fennmaradó összeg 60 százaléka a megyei kormányhivatalok bevétele a területi igazgatás működtetése érdekében, 40 százaléka pedig a Nébih működését, ellenőrzési, tudásmenedzsment feladatait támogatja.

Az országos főállatorvos évente beszámol a felügyeleti díj felhasználásáról az Országgyűlésnek – közölte a Nébih.