„Hősképzést” indított az Országos Mentőszolgálat

 

Az akció célja nemcsak az, hogy minél többen elsajátítsák az újraélesztés helyes technikáját, hanem az is, hogy a laikusok merjenek segíteni, ha baj van – derült ki az M1 délutáni műsorából.

Az egész országra kiterjedő úgynevezett „Hősképzést” indított az Országos Mentőszolgálat. Havonta mindenki számára elérhető az ingyenes újraélesztés oktatás, ahol az érdeklődők és az életmentéshez kedvet, bátorságot érzők gyakorolhatnak. Az oktatásokat az OMSZ megyeszékhelyi mentőállomásain rendezik meg, az első gyakorlati oktatás hétfőn vette kezdetét, és mostantól minden hónap utolsó hétfőjén 15 és 17 óra között várják az érdeklődőket a megyeszékhelyi mentőállomások szakemberei.

Magyarországon évente több ezer ember hal meg hirtelen szívmegállás következtében utcán, közterületen. Többségük megmenthető lenne, ha valaki perceken belül megkezdené az újraélesztést és a mellkasi nyomásokat. A mentők által észlelt mintegy hatezer hirtelen vérkeringés-megállás esetében csak akkor van igazi esélyünk az újraélesztésre, ha a mentő megérkezéséig valaki elkezdni a mellkasnyomásokat.

A helyzet javításának érdekében októberben különleges életmentő applikáció indult Magyarországon. A Szív City lényege, hogy bárki, aki kedvet, késztetést érez arra, hogy vészhelyzetben életet mentsen, egy applikáció segítségével riasztást kaphat mobiltelefonjára, ha a közelben közterületi újraélesztésre van szükség.

A Szív City összeköttetésben áll a mentők irányítórendszerével, vagyis az oda beérkező segélyhívás alapján a mentésirányító nemcsak mentőautót indít a helyszínre, hanem egy gombnyomással riasztja a legközelebbi Szív City elsősegélynyújtókat.