NMHH: A Tilos Rádió és a Fix TV is bírságot kapott

 

A rádiót helytelen korhatári besorolás miatt, a televíziót pedig azért marasztalta el a médiatanács, mert nem tartotta be a hatósági szerződésükben rögzített vállalásokat – közölte a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) csütörtökön az MTI-vel.

Közleményük szerint a Tilos Rádió november 26-ai Kelta karó című műsorát – helytelenül – 16-os korhatári kategória helyett korhatárra tekintet nélkül meghallgatható kategóriába sorolta, és azt a besorolásnak nem megfelelő, kora délutáni idősávban tette közzé. A műsorban a Földalatti nyár című kortárs műből olvasott fel részleteket a szerző, amelyben a felnőtt szereplő alkoholt, majd másnaposságára gyógyszert fogyaszt, dohányzik és „szexuális tartalmú párbeszédbe keveredik”, sokszor trágár szövegkörnyezetben.

A Tilos Rádió budapesti stúdiója 2015. február 28-án (MTI Fotó: Balogh Zoltán)

A Tilos Rádió budapesti stúdiója 2015. február 28-án (MTI Fotó: Balogh Zoltán)

Ennek kapcsán a médiatanács hangsúlyozta: az eljárás tárgya nem a kortárs irodalmi regény megítélése volt. Az eljárásban nem önmagában a művet, hanem a műsorszám közzétételi időpontját tartották jogsértőnek – tették hozzá. Közleményük szerint a korhatáros tartalom problematikus idősávban történő közzétételét a hatósági eljárás során tett nyilatkozatában maga a médiaszolgáltató is elismerte. Az állampolgári bejelentés nyomán végzett vizsgálat alapján a médiatanács 50 ezer forint bírságot szabott ki a rádió műsorszolgáltatójára.

A fővárosi Fix TV médiaszolgáltatójára 40 ezer forint bírságot szabott ki a testület, mert egy tavaly októberi műsorhetében a csatorna napi műsorideje, az általa közzétett közszolgálati, helyi közélettel foglalkozó és saját készítésű műsorszáma kevesebb volt az általa vállaltaknál. Az NMHH azt is közölte: a szolgáltató – PluszRádió Nonprofit Kft. – kérelmére a tanács öt évre, 2023. április 20-ig megújítja a Győr 100,1 MHz frekvenciakörzetben hallható Győr Plusz Rádió médiaszolgáltatási jogosultságát.