Bővül a Fecske Szolgálat, amely fogyatékos gyerekeket gondozó családokat segít

 

Országos szolgáltatási hálózat segítheti a jövőben a fogyatékos gyermekeket és fiatalokat nevelő családokat. A támogató szolgálatok szakemberei a gyermekek felügyeletében és ellátásában tehermentesítik a szülőket. Az érintett családok otthonában nyújtott segítségnyújtás a KézenFogva Alapítvány Fecske Szolgálatának kibővítésével, partnerszervezetek bevonásával valósul meg országszerte.

A KézenFogva Alapítvány 1993 óta segíti az értelmi és halmozottan fogyatékos gyermekeket és felnőtteket. Az évek során tevékenységi körük egyre szerteágazóbb lett, mára a fogyatékos emberek széles skáláját támogatják programjainkkal, melyeknek egyik kiemelt területe a családsegítés. A Fecske Szolgálat ötlete már a KézenFogva Alapítvány 1993-as alapító okiratában is szerepelt, de megvalósítását csak jóval később egy pályázat elnyerése tette lehetővé 2007-ben. Ekkor indították el a Fecske modellprogramot.

A Fecske (Fogyatékos Embereket nevelő Családok otthonában nyújtott időszakos kísérés és ellátás) Szolgálat elsősorban a családok tehermentesítését tűzte ki célul. Bár a szolgáltatás a fogyatékos személyre irányul, de annak érdekében jött létre, hogy a családtagokat tehermentesítse és hozzásegítse őket testi-lelki, mentális egészségük visszanyeréséhez vagy megtartásához, szociális kapcsolataik fenntartásához és munkaerőpiaci aktivitásuk megőrzéséhez és ezzel hozzájáruljon az egész család magasabb életminőségéhez.

Pordán Ákos ügyvezető, a KézenFogva Alapítvány ügyvezetője a Kossuth Rádió Napközben című műsorában elmondta: a szolgálat szakképzett segítője felügyeli a fogyatékos gyermekeket, míg a család kikapcsolódhat, vagy épp dolgozhat addig.

Egy fogyatékos gyermek nevelése gyakran 24 órás szolgálatot igényel, és általában az édesanya marad otthon – az édesapák sokszor nem vállalják ezt a nehéz helyzetet, így az anya kiszorul a munkaerőpiacról – ezért fontos, hogy olyan segítséget kapjanak, ami otthonra érkezik, így még inkább képesek lesznek integrálódni a munkaerőpiacra. A szolgáltatást jelenleg igénybe vevő 257 család mintegy 40 százaléka éppen ebből a célból, vagyis a munkaerőpiacra való visszatérés reményében kér segítséget – tette hozzá az ügyvezető.

Segítők lehetnek megfelelő tapasztalattal bíró személyek, a legfontosabbak az empatikus készségek, emellett pedig a fogyatékosokkal való gyakorlat, és a kommunikációs készségek is, hogy a családok intim szférájába belépve elnyerjék a megfelelő bizalmat – magyarázta Pordán Ákos, kiemelve, hogy a szolgáltatás reggel, késő este és hétvégén is igénybe vehető, vagyis nagyon rugalmas.

A Fecske családtag

Solti Emília, egy érintett szülő, aki a szolgálatot igénybe veszi, megosztotta a tapasztalatait a Kossuth Rádióban.

Mint mondta, fia – harmadik gyermeke – 13 éves,Down-szindrómával született. Az édesanya azt mondta, a Fecske náluk családtag, még akkor is, ha csak 2-3 alkalommal találkoznak havonta. Az évek óta munkanélküli, ápolási díjjal élő nő hozzátette: a Fecske leginkább azért szükséges számára, hogy havonta 2-3 délutánja szabaddá váljon.

Bővül a program

Nyitrai Imre szociálpolitikáért felelős államtitkár a műsorban arról beszélt, hogy a Fecske Szolgálat bővítésével új fejezet nyílik a KézenFogva alapítvány életében. Elmondta azt is, a szolgáltatók február 9-ig nyújthatják be a pályázatokat.

A pályázati program célja, hogy a szolgáltatás eddigi eredményeit új programban, országos hálózatban, új szolgáltatók beléptetésével kiterjesszék és előkészítsék a szociális szolgáltatások rendszerébe történő beillesztését.

Kiemelte: mindenki igénybe veheti a szolgáltatást, aki fogyatékos személyt gondoz a családban.

Az államtitkár úgy fogalmazott: régi adósságot törleszt az állam a családokkal szemben a program bővítésével, hiszen eddig nem volt mindenkinek lehetősége igénybe venni a szolgálatot.