Nyilvántartásba vette az első jelölőszervezeteket az NVB

 

Nyilvántartásba vette az első jelölőszervezeteket az áprilisi országgyűlési választásra keddi ülésén a Nemzeti Választási Bizottság (NVB).

A választáson indulni szándékozó jelölőszervezeteknek nyilvántartásba kell vetetniük magukat; a szervezetek folyamatosan juttatják el kérelmeiket az NVB-hez. A bizottságnak a bejelentéstől számított három napon belül kell döntenie a jelölőszervezet nyilvántartásba vételéről, ehhez előbb a Nemzeti Választási Iroda ellenőrzi a bejelentett szervezet „létezését”, és adatainak hitelességét a civil szervezetek bírósági nyilvántartásában.

Az NVB keddi ülésén – a kérelmek beérkezési sorrendjében – nyolc jelölőszervezetet vett nyilvántartásba, ezek a következők: Új Magyar Front Mozgalom Párt (ÚMF), Magyarok a Demokráciáért Párt (MAD), Vállalkozók Szövetsége a Reformokért (VSZ), Együtt – a Korszakváltók Pártja (Együtt), Magyar Demokraták Szövetségének Pártja (MDSZ), Független Kisgazda-, Földmunkás- és Polgári Párt (FKGP), A Haza Pártja, Magyar Szocialista Párt (MSZP).

Nyilvántartásba vették a Magyarországi Németek Országos Önkormányzatát (MNOÖ) is.

Az április 8-ai parlamenti választáson országos pártlistát az a párt állíthat, amely legalább kilenc megyében és a fővárosban, legalább 27 egyéni választókerületben önálló jelöltet állított. Országos nemzetiségi önkormányzat nemzetiségi listát állíthat, ehhez a névjegyzékben nemzetiségi választópolgárként szereplő választópolgárok legalább egy százalékának ajánlása szükséges. Az országos listákat március 6-ig kell bejelenteni az NVB-nél.