Balesetek, karambolok országszerte a télies útviszonyok miatt

 

Havazás és ónos eső nehezíti a közlekedést több helyen az országban. A csúszós utakon sok a baleset. Az M5-ös autópályán délelőtt egymást érték a koccanások, Szekszárdnál pedig két autó rohant egymásba. A szakemberek azt kérik, hogy mindenki a szokottnál lassabban és óvatosabban vezessen.

Megállás nélkül esett a hó délelőtt Szolnokon. A gyerekek szokás szerint a nagyon örültek a friss hónak. Az autósoknak viszont már kevésbé tetszett ez az időjárás.

Egerben is folyamatosan dolgoztak a hómunkások. A városban azonban nem fog sokáig megmaradni a hó, van ahol már olvadásnak is indult. Az emberek furcsállják ezt a változékony időjárást.

„Nagyon szélsőséges az időjárás, egyik nap plusz tíz fok van, másnap meg nulla fok vagy esetleg mínuszok” – nyilatkozta az M1-nek egy járókelő.

A csúszóssá vált utak miatt a szokásosnál jóval több baleset történt az országban.

Egy férfi havat lapátol Budapesten, a XII. kerületi Béla király úton 2017. április 19-én. MTI Fotó: Mohai Balázs

Egy férfi havat lapátol Budapesten, a XII. kerületi Béla király úton 2017. április 19-én.
MTI Fotó: Mohai Balázs

Több balesetet is okozott a hirtelen jött hó

Felismerhetetlenségig összeroncsolódott alkatrészek hevernek az út szélén, csupán ennyi marad abból az autóból, amelyik frontálisan üközött Szekszárdnál az 56-os főúton. A balesetben egy ember megsérült.

Az M5-ös autópályán egymást érték a koccanásos balesetetek. Táborfalvánál például egy autószállító kamion és három személykocsi ütközött.

 

A fővárosban is megnehezítette a közlekedést az időjárás. Stefán Zoltán, az M1 tudósítója elmondta, a változó intenzitású hóesés miatt még délelőtt voltak ahol csak lépésben haladtak az autósok a reggeli csúcsidőszakban pedig jóval nagyobb dugók alakultak ki, mint általában a csúszós utak miatt.

A Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt. több mint 70 munkagéppel folyamatosan tisztítja az utakat.

A sípályákra is visszatért a tél

Országszerte havazott a mai napon: Egerből, Kecskemétről, Budapestről és Békéscsabáról is ezt jelentették az M1 tudósítói. László Márk, az Eplényi Intersport Síaréna marketing vezetője az M1-nek elmondta, az elmúlt két napban folyamatosan üzemeltek a hóágyúk. A szerkezetek által legyártott hó meghaladja a 25 ezer köbmétert is – tette hozzá. Ahhoz azonban, hogy a hóágyúk megfelelően tudjanak működni, mínusz két fokos hőmérsékletnek kell lennie. Ahogy azt a marketing vezető elmondta, a technikai, vagy a hóágyúk által legyártott hó sokkal tovább bírja a természetes hónál, így a következő napok várható felmelegedése nem fogja befolyásolni a síelni vágyók lehetőségeit – hangsúlyozta.

Az ország nagy részén további ónos esőzésre figyelmeztetnek

Ahogy arról a hirado.hu beszámolt, az Országos Meteorológiai Szolgálat MTI-hez eljuttatott veszélyjelzésében azt írta: kedden délután még leginkább az Alföld déli részén, estétől az északi tájakon várható ónos csapadék, de éjszaka akár az Alpokalján is lehet kis mennyiségű ónos eső. Emiatt Budapesten, Pest megyében, továbbá Bács-Kiskun, Békés, Csongrád, Fejér, Győr-Moson-Sopron, Hajdú-Bihar, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Komárom-Esztergom, Nógrád, Tolna és Veszprém megyében van érvényben elsőfokú figyelmeztetés.