MSZP: Az Elios fizesse ki az uniós büntetést, ne a magyar adófizetők

 

Az MSZP az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF) Elios-ügyben készült jelentésének nyilvánosságra hozatalát követeli. A szocialisták szerint amennyiben bebizonyosodnak a szabálytalanságok, a magyar adófizetők helyett az Elios Zrt.-nek kell visszafizetnie a 12 milliárd forintos büntetést az uniós kasszába.

Harangozó Tamás, az MSZP országgyűlési képviselője kedden Budapesten, az Elios Innovatív Energetikai Zrt. belvárosi székhelye előtt tartott sajtótájékoztatón elmondta, az MSZP a következő napokban kezdeményezi az OLAF-jelentés beszerzését és nyilvánosságra hozatalát több mint egy tucat olyan önkormányzatnál, ahol az Elios beruházást végzett.

Hozzátette: azért kezdeményezik ezt, mert a kormány a füle botját sem mozdítja, és ezek az önkormányzatok érintettként megkaphatják a dokumentumot. Jelezte azt is, hogy a következő képviselő-testületi üléseken napirendre is kívánják vetetni a beruházások áttekintését.

Harangozó Tamás emlékeztetett arra, hogy az akkor még “miniszterelnöki családi üzletnek” számító Elios Zrt. 2014 körül, szerinte nyilvánvalóan politikai kapcsolatait felhasználva, “letarolta” a közvilágítás korszerűsítésére kiírt uniós pályázatokat Magyarországon. A képviselő szerint a cég olyan pocsék minőségben végezte a munkát, ami sok magyar polgár életét keseríti a mai napig, és néhány településen az országos médiavisszhang nyomására pótmunkát is kellett végeznie.

Az MSZP-s képviselő szerint ha bebizonyosodnak a szabálytalanságok, akkor 40 millió eurót, azaz 12 milliárd forintot a magyar költségvetésnek kellene visszafizetnie az adófizetők pénzéből az uniónak. Harangozó Tamás felszólította az Elios Zrt. vezetőit, hogy “készítsék bankszámláikat, a cég vagyontárgyait”, mert a szocialisták azt követelik, hogy ezt a pénzt ne a magyar emberek adójából fizessék be, hanem a cég fizesse meg a magyar államnak és a magyar állam utalja vissza az uniónak.

Sajtóhírek szerint az OLAF szabálytalanságokat tárt fel az Elios Innovatív Zrt. által 2011 és 2015 között elnyert, uniós pénzügyi forrásokat felhasználó közbeszerzésekkel kapcsolatban. Fazekas Géza, a Legfőbb Ügyészség szóvivője pénteken közölte, hogy a Legfőbb Ügyészség megkapta OLAF jelentését, és az ügy iratait a hatáskörrel és illetékességgel rendelkező főügyészséghez fogja továbbítani.