Visszatért az igazi tél

 

Úgy tűnik, visszatért a tél. Országszerte havazott múlt éjjel. Több helyen csúszósak az utak is, érdemes vigyázni. A fővárosban, ilyenkor rendszerint a Normafa környékén szokott fennakadásokat okozni a csapadék. Kicsit északabbra, a Kékestetőn leginkább a kirándulóknak kedvez a hóesés, de hasonló a helyzet Eplényben is. Ott egész éjjel esett a hó, és – a tervek szerint – hétfőn már kinyitnak a sípályák is – hangzott el az M1 Híradójában.

A Normafánál már 5 és 10 centiméter közötti a hóvastagság, de ez még gyarapodhat a nap folyamán. Aki teheti, tömegközlekedést vegyen igénybe a helyszín megközelítéséhez, ugyanis a parkolók tele vannak, így aki autóval érkezik, annak legalább fél órás várakozási idővel kell számolni – tájékoztatott a helyszíni tudósító.

Elmondta, balesetekből sem volt hiány a délelőtti órákban, az M1-es autópályán a 70-es kilométerkőnél, az M3-as autópályán pedig Gödöllőnél történt baleset, mindkét esetben torlódásra kell számítani az autósoknak vagy kerülőutat választani.

Kékestetőn egész éjjel havazott, így vasárnap reggel sokan választották úticélul a helyszínt. Folyamatosan esik a hó, nagyjából 7 és 8 centiméter közötti a hóvastagság, a hőmérséklet pedig mínusz 3 és mínusz 4 Celsius fok körül alakul – derült ki a helyszíni tudósításból.

Síelésre és snowboardozásra még nem alkalmas a pálya, de szánkózásra és hógolyózásra már igen, ezt sokan már ki is próbálták és egyre többen érkeznek a helyszínre. A tudósító azt is elmondta, az utak jól járhatóak, folyamatosan lapátolják a havat, de mindenki legyen körültekintő és türelmes, ha útnak indul.

Eplényben is hasonló a helyzet, egész éjjel esett a hó, éjjel pedig a hóágyúkat is beüzemelték, így reggelre 10 és 15 centiméter vastag technikai hóréteg alakult ki. A sípálya azonban még nem indult el, ugyanis a pálya közepén van egy szakasz, amely nem megfelelően fagyott ki és balesetveszélyes. Az üzemeltetők azt mondták, várhatóan hétfő reggel indulhatnak el a felvonók és lehet igénybe venni a sípályát.