Törött szárnyú vándorsólymot műtöttek a Hortobágyi Madárkórházban

 

A fiatal madár valószínűleg nekirepülhetett egy vezetéknek, ez okozhatta sérülését. A vándorsólyom fokozottan védett madár, Magyarországon alig 40 pár fészkel belőle. Hogy ez a példány felépül-e a műtét után, az a következő hetekben dőlhet el – hangzott el az M1 Híradójában.

Ideiglenes kötéssel került a Hortobágyi Madárkórházba a fiatal vándorsólyom. Az alapos vizsgálat előtt előbb ezt vágták le. A fiatal hím madarat Miskolc mellett, Sajókeresztúron találták. Egy mező közepén feküdt, így feltehetően nem autó ütötte el és áramütés nyomait sem látták rajta.

A Mályi Madármentő Állomás vezetője elmondta a sérüléseit elnézve valószínű vezetéknek repülhetett vagy valamit üldözött, vagy szürkület után nem vett észre egy drótot és abba ütközhetett bele. Ez okozta a nyílt felkarcsonttörését.

Lehoczky Krisztián elmondta, miután kórházba került, azonnal röntgenfelvételt készítettek. A Magyarországon fokozottan védett ragadozómadár ezután került a műtőasztalra. Egy órás beavatkozás során rögzítették az eltört csontvégeket.

Ez a madár a világ egyik leggyorsabb állatta. Vadászat közben irányított zuhanórepüléssel csap le áldozatára, ekkor 300 km/órával is repülhet. A most megműtött madár erre még hónapokig nem lesz képes. Azt, hogy hogyan fog repülni, a következő hetek és hónapok mutatják majd meg, ugyanis az egyik izom részlegesen sérült, így annak a gyógyulásától függ, hogy mennyire fog tudni repülni a madár – fogalmazott Dr. Déri János, a Hortobágyi Madárkórház vezetője.

A vándorsólyom lett 2018-ban az év madara Magyarországon. Hazánkban évtizedekig nem élt ez a ragadozómadár. A 90-es években tűnt fel ismét. Ma 40 fészkelőpárról tudunk. A vándorsólyom fokozottan védett. Eszmei értéke fél millió forint.