Minden jogszabálynak ellentmond az, amit a szcientológia tett, mondja Péterfalvi

 

„Olyanok adatait is tartalmazták a dossziék, akik soha semmilyen kapcsolatban nem álltak a szcientológia egyházzal” – többek között ez is olvasható a 888.hu portálon megjelent interjúban.

Interjút adott a 888-nak Péterfalvi Attila, a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság vezetője, aki részletesen beszámolt arról, hogy mik és milyen visszaélések történtek a Magyarországi Szcientológia Egyháznál.

peterf

– 888.hu: Egy korábbi interjúban azt mondta, hasonló mértékű jogsértést még nem tapasztalt a karrierje során.

– Így van, ezért is szabtuk ki a maximális bírságot. Az eljárás két szervezet adatkezelését érintette, az egyik a Magyarországi Szcientológia Egyház, a másik a Szcientológia Egyház Központi Szervezete volt.

– 888.hu: Honnan tudta meg a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH), hogy mi folyik a szcientológusoknál?

– Több bejelentés is érkezett hozzánk korábbi tagoktól, azonban a hatósági eljárás hivatalból indult. Csak az említett budapesti szervezetekkel kapcsolatos eljárást zártuk le, a Nyíregyházi Misszióval szembeni jelenleg is folyamatban van. Az eljárások során lefoglaltunk számos dokumentumot és számítógépet is.

– 888.hu: Az egyház ellen a NAV is folytat vizsgálatot.

– Igen, erről a sajtóból mi is értesültünk, ez azonban a mi eljárásunktól teljesen elkülönülten folyik.

– 888.hu: A határozatukban pénzbírságot is kiszabtak.

– Az egyház és az egyház központi szervezetét érintő vizsgálatot lezáró határozatunkban húsz-húsz millió forintos maximális bírságot szabtunk ki azért, mert az adatkezelők szinte minden létező adatkezelési szabályt megszegtek.

– 888.hu: Évtizedek óta botrányok sorozata lengi körül a szcientológusokat. Hányadik büntetést szabták ki legutóbb rájuk?

– Korábban is folytattunk vizsgálatot a szcientológia adatkezelésével kapcsolatban, így adatvédelmi biztosi időszakomban is, azonban most először került sor bírság kiszabására, az ombudsman nem rendelkezett ilyen jogkörrel, csak most a NAIH.

– 888.hu: Mit gondol, a bírság után változtatni fognak azokon a módszereken, amelyek miatt bírságot kaptak?

– A büntetés mellé sok változtatást is elrendeltünk, amelyet végre kell hajtaniuk ahhoz, hogy a jövőben jogszerű legyen az adatkezelésük.

– 888.hu: Szakértők úgy írták le az egyház belső működését, mint a kommunista időszak egyik intézményét, ahol mindent és mindenkit megfigyeltek.

– A helyszínen lefoglalt dokumentumokból kiderült, hogy nagyon sok emberről vezettek dossziét. Azokról a hívőkről, akik nem megfelelően viselkedtek, etikai dosszié is készült, valamint mindazokat rögzítették, amelyeket az úgynevezett e-méter jelzett. Olyanok adatait is tartalmazták a dossziék, akik soha semmilyen kapcsolatban nem álltak a szcientológia egyházzal.

– 888.hu: Az eljárásuk során mire jutottak, alávetették a tagokat hazugságvizsgálatnak, ahogyan azt korábban lehetett hallani?

– Ők egy úgynevezett e-métert használnak, amit vallási eszközként definiáltak. Ez a stresszpontok azonosítására szolgálhat. Egy korábbi szakvélemény szerint ezek az e-méterek eldöntendő kérdéseknél képesek meghatározni, hogy a válaszadó igazat mondott-e.

– 888.hu: Hogyan jut hozzá a szcientológia egyház olyanok adataihoz, akik sohasem álltak velük kapcsolatban?

– Egy kérdőívben kell a jelentkezőknek válaszolniuk olyan kérdésekre, amelyek arra vonatkoznak, hogy sorolják fel, kikkel volt szexuális kapcsolatuk, vagy azokat, akik nyíltan szembementek a szcientológia egyházzal. A dossziékban számos olyan személy adata szerepel, akik azt sem tudják, hogy benne vannak az egyház adatbázisában, ráadásul valamilyen negatív megjegyzéssel.

– 888.hu: Mit tanácsolna azoknak, akik most szeretnének belépni a szcientológia egyházba?

– Olvassák végig az NAIH honlapján elérhető határozatot, amely részletesen ismerteti és marasztalja el az egyház adatkezelését. Ezek ismeretében mindenki el tudja dönteni, akar-e csatlakozni hozzájuk.

Az interjú